Distribuitorul de medicamente Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, vizeaza o crestere de 25% a cifrei de afaceri in 2009, pana la 725 milioane lei, si un profit de 3,5%-4% din aceasta valoare.
“Vrem o marja de profit de cel putin 3,5%-4% pentru a putea acoperi pierderile din 2008 care s-au ridicat la circa 21 milioane lei. Desi aceste pierderi pot fi acoperite legal in 5 ani, imi doresc sa fie recuperate inca din 2009”, a declarat, pentru Wall-Street, Ovidiu Buluc (foto), presedintele Farmexim.

Aceste estimari au fost facute insa luand in considerare un curs de 3,8 lei/euro, in conditiile in care valoarea cursului va fi de la 1 aprilie de 4 lei/euro. “Acest buget l-am gandit in octombrie-noiembrie anul trecut luand in calcul un curs de 3,8 lei pe euro, insa avand in vedere ca de la 1 aprilie pana la sfarsitul anului, cursul a ajuns la 4 lei/euro, datele problemei s-au schimbat. De aceea, in aprilie vom reface bugetul pentru ca preturile se reduc cu 10-14%, iar chiar daca vom avea acelasi volum de vanzari, valoarea acestora va scadea”, a mai spus reprezentantul companiei farmaceutice.

Farmexim a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 600 milioane de lei (163 milioane euro), in crestere cu aproape 23% fata de 2007. “Daca preturile ar fi fost ajustate asa cum era normal, la trei luni, cifra de afaceri ar fi fost cu cel putin 10%-12% mai mare si nu am fi avut pierderi. Incepand de la 1 octombrie cursul valutar (n.red.: la care la care se calculeaza pretul medicamentelor) a fost modificat la 3,6 de la 3,3, insa nu a fost suficient avand in vedere ca in decembrie un euro ajunsese deja la valoarea de 3,98”, a afirmat Buluc.

Pentru a reduce pierderile, dar si cu scopul de a eficientiza businessul, Farmexim a trecut in 2008 printr-un proces de reorganizare care a implicat atat reduceri de personal, cat si inchiderea unui depozit. “Anul trecut, Farmexim a redus cu 65 numarul angajatilor, de la 590 la 525 de persoane, dar am si inchis depozitul din Targu-Mures, acum apovizionarea facandu-se din Cluj”, a mai afirmat seful Farmexim, care adauga ca anul acesta nu are in plan noi disponibilizari.

O alta solutie luata de Buluc pentru reducerea costurilor a fost inghetarea salariilor angajatilor Farmexim in primele sase luni din 2009. “Am inghetat salariile pentru primele sase luni, urmand ca dupa aceasta perioada, in functie de rezultate, adica o cifra de afaceri de cel putin 350 milioane euro, sa recurgem la cresteri salariale”, spune Buluc.

In ceea ce priveste impactul pe care il va avea criza asupra pietei farmaceutice locale, Buluc considera ca acesta va fi unul redus. “Consumul de medicamente nu va fi influentat de criza si cred ca anul acesta va creste cu circa 20%. Criza poate afecta insa colectarile, adica bugetul CNAS care ar putea provoca foarte multe probleme”, considera acesta.

Confrom sefului Farmexim, piata locala de farma va creste in 2009 cu pana la 15%. “In Romania, consumul mediu de medicamanete pe cap de locuitor este de 100 de euro, nici macar la jumatate tarilor precum Cehia sau Polonia cu care ar trebui sa ne comparam. De aceea, si in urmatorii ani piala locala de pharma isi va continua ritmul ascendent”, considera presedintele Farmexim.

Acesta nu se astepta la achizitii spectaculoase pe acesta piata pe fondul crizei. “Pe timp de criza este o perioada foarte buna sa cumperi, majoritatea companiilor fiind subevaluate. In Romania insa nu este rentabil sa cumperi un alt distribuitor pentru ca aici toti distribuitorii se bat pe acelasi client, nu exista cilenti dedicati, deci o fuziune nu aduce un plus de cota de piata”, mai declara Buluc.

Buluc considera ca cele trei mari achizitii care au avut loc pe piata pharma globala in primele luni ale anului nu au nicio legatura cu actuala criza. “Negocierile au inceput cu mult inainte de a izbucni criza, iar companiile care au fost preluate (cu exceptia Schering-Plough) aveau profituri de pana la 15%, deci nu erau pe pierderi. Adevaratul motiv al acestor achizitii este segmentul de cercetare si inovatie, produsele pe care le au in pipeline. Nu este niciun secret ca Sanofi a cumparat Zentiva pentru a fi mai puternica pe partea de generice”, explica Buluc.

Chiar daca in urma cu doi ani se gandea la o eventuala listare la bursa, Buluc a pus pentru moment in stand-by acest plan. “In prezent nu prea ai la ce bursa sa te listezi avand in vedere ceea ce se intampla pe bursele din intreaga lume. Nu am renuntat definitiv la acest plan, insa in urmatorii doi ani obiectivul nostru este sa iesim cat mai bine din acesta perioada de criza”, spune Buluc, care nu ia in calcul nici o eventuala vanzare deoarece in aceste perioade toate companiile sunt subevaluate.

Principalii concurenti ai Farmexim din distributia de medicamente, piata estimata la circa 1,8 miliarde euro, sunt Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Farmexpert, Polisano, Montero.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri