Medicamentele care pot fi cumparate fara reteta, cunoscute si sub denumirea de OTC-uri, s-au scumpit, de la inceputul anului, cu pana la 50%.
Media scumpirilor este, in raport cu preturile din farmacii aferente lunii decembrie 2008, de aproximativ 20%.
Scumpiri de 50 de procente au inregistrat, de pilda, unele medicamente contra racelii, printre care si Coldrex. In varianta de pachet cu 10 pliculete, acesta costa acum, in medie, 30 de lei, fata de 20 de lei in decembrie 2008, potrivit farmacistilor, citati de NewsIn.

Majorari de pret considerabile au inregistrat si analgezicele. Astfel, pentru o pastila de Nurofen, de exemplu, pacientii platesc, in prezent, in jur de 1,5 lei, fata de 1,1 lei la sfarsitul anului trecut.

Distribuitorii si importatorii sustin ca scumpirile sunt cauzate, in principal, de caderea leului in raport cu euro. "Majoritatea OTC-urilor sunt importate si diferenta de curs valutar, adica 4,3 lei pentru un euro fata de 3,8 lei cat era anul trecut, se vede si pe raft", a explicat presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Robert Popescu.

Punctul de vedere este sustinut si de companiile producatoare, unele dintre ele mentionand ca nu au marit pretul produselor farmaceutice vandute fara reteta. "Noi nu am umblat la preturile cu care pleaca OTC-urile de la companie, insa este posibil ca alte companii sa fi marit preturile din cauza crizei economice cu care ne confruntam. Insa principalul motiv pentru care pacientii au ajuns sa plateasca mai mult pentru aceste OTC-uri este devalorizarea leului. Importatorii au fost nevoiti sa ajusteze preturile la cursul valutar", a spus directorul de comunicare al companiei Sanofi-Aventis, Carmen Mihai.

Farmacistii considera normale cresterile de pret la medicamentele vandute fara reteta, in conditiile deprecierii leului si a majorarilor practicate de unele companii producatoare, pentru anumite produse. "Preturile medicamentelor fara reteta nu s-au scumpit peste costul firesc al acestora, avand in vedere ca un euro a ajuns sa fie 4,3 de lei. Grilele de adaos ale farmaciilor si ale importatorilor nu s-au schimbat. Scumpirea vine in urma deprecierii leului si eventual, in urma majorarii preturilor de catre producator, in cazul anumitor produse", a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu.

Atat reprezentantii companiilor farmaceutice cat si cei ai importatorilor si distribuitorilor de medicamente considera ca, in conditiile in care nu exista reglementari din partea autoritatilor, fiind vorba de piata libera, preturile medicamentelor din aceasta categorie vor continua sa creasca, pentru a acoperi taxele si a asigura supravietuirea jucatorilor de pe piata farmaceutica.

Pe de alta parte, farmacistii sustin ca un medicament mai scump nu este, neaparat, si mai eficient. "Pacientii nu au competenta de a hotari ce medicamente sunt eficiente pentru afectiunile lor si de aceea consultatia unui specialist este foarte importanta. Pacientul prefera sa trateze durerea de masea, de exemplu, cu un OTC scump, in locul unui antibiotic care poate costa patru sau cinci lei folia, desi eficienta lui este evident, crescuta", explica presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, Ioana Cacovean.

Potrivit Ioanei Cacovean, din lipsa de timp, multi pacienti nu se prezinta la medic pentru recomandarea medicatiei si isi aleg singuri medicamentele sau in urma unor consultatii prin telefon, facute de medicii de familie. Cei mai multi pacienti din aceasta categorie ajung, astfel, sa cumpere constant medicamente fara reteta, in ciuda pretului din ce in ce mai ridicat al acestora.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Coronavirus: Spitalul Filantropia din Capitală își reduce activitatea
Setari Cookie-uri