Consiliul Concurentei (CC) a amendat Agip Romania SRL Bucuresti cu 163.487 lei, pentru omisiunea notificarii concentrarii economice realizata prin preluarea unor active detinute de Mol Romania Petroleum Products SRL Cluj-Napoca.
Este vorba de 10 statii de distributie carburanti si activele acestora.
Operatiunea de concentrare economica a fost realizata la 19 decembrie 2008. Sanctiunea aplicata in acest caz are un caracter procedural, omisiunea unei notificari nefiind o practica anticoncurentiala, potrivit unui comunicat emis luni de autoritatea de concurenta.

"Conform prevederilor Legii concurentei nr.21/1996 sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica este mai mare decat echivalentul in lei a 10 milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeaze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a patru milioane euro", se arata in comunicat.

Obligatia verificarii indeplinirii acestor conditii revine societatii care dobandeste controlul intr-o operatiune de concentrare economica. Pentru calculul cifrei de afaceri, in vederea compararii cu pragurile valorice, trebuie respectate si Instructiunile cu privire la calculul cifrei de afaceri in cazurile de comportament anticoncurential, prevazute la art. 5 alin 1 din Legea concurentei nr. 21/1996 si in cazurile de concentrare economica, mentioneaza reprezentantii Consiliului Concurentei.
Societatea care preia controlul intr-o concentrare economica este obligata sa transmita autoritatii de concurenta notificarea acestei operatiuni, in termen de 30 zile, de la data semnarii actului juridic prin care se realizeaza o concentrare economica, conform Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice.

Grupurile Mol din Ungaria si Eni din Italia au semnat un acord de vanzare-cumparare de statii de distributie carburanti, constand in vanzarea a 10 benzinarii ale Mol catre Agip in Romania, in acelasi timp cu achizitionarea a 26 de benzinarii ale Agip de catre Mol in Austria, a anuntat Mol Romania la sfarsitul anului trecut.

Agip Romania, societate membra a Grupului petrolier ENI SpA Italia, desfasoara in Romania, ca activitate principala, comercializarea cu amanuntul de produse petroliere (benzina, motorina, GPL, lubrifianti) prin statiile proprii de distributie. Grupul Eni activeaza in peste 70 de tari si are circa 76.000 angajati.

In prezent, Mol Romania are o retea formata din 132 de benzinarii, noua dintre ele fiind inaugurate anul acesta. Mol Romania este o companie petroliera de retail, parte a grupului ungar Mol, cu sediul central la Budapesta. Compania are 15.000 de angajati si isi desfasoara activitatea in mai multe zone geografice printre care Europa, Orientul Mijlociu, Africa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri