Desi exista o strategie de restructurare pentru perioada 2015-2030, care prevede economisirea anuala a doua milioane de tone echivalent petrol, iar la nivel national s-au creat institutii si agentii specializate in proiecte de eficienta energetica, societatile romanesti continua sa gestioneze prost energia. Potrivit lui Joseph Herzl, Team Leader al proiectului "Energy Efficiency at Local Level" (EELL), in Romania, consumul de energie pentru a fabrica un pix sau un stilou este de doua ori mai mare decat in tarile europene. Herzl este de parere ca romanii acorda foarte putina atentie la plata energiei si de aceea consumul nu este dramuit cum ar trebui. Din aceasta cauza, "in circa 90% din societatile romanesti nu exista nici o persoana responsabila cu eficienta energetica", ne-a declarat Herlz. Acest lucru nu face altceva decat sa ne mentina in postura de lideri la gestionarea proasta a energiei. In prezent, raportul dintre consumul total de energie primara si PIB-ul Romaniei este de peste doua ori mai mare decat media inregistrata in tarile vestice, potrivit datelor centralizate de Ministerul Economiei si Comertului.


In ceea ce priveste consumul anual de energie electrica pe cap de locuitor, in Romania, in anul 2001, s-a inregistrat o valoare de 2.404 kWh si se estimeaza o crestere a acestuia la circa 4.150 kWh/loc in anul 2015. Desi intensitatea energetica s-a redus in perioada 1989-2000 cu circa 40%, valorile inregistrate in prezent raman relativ mari, in comparatie cu media europeana.

Necesarul investitiilor pana in 2015 - opt miliarde de dolari

Potrivit strategiei nationale in domeniul eficientei energetice pentru perioada 2015-2030, Romania trebuie sa economiseasca, anual, doua milioane de tone, echivalent petrol (tep), astfel incat sa ajungem la o valoare cat mai apropiata a energointensivitatii fata de media tarilor europene. Astfel, pentru cresterea eficientei energetice, investitiile necesare in capacitatile consumatoare de energie existente se estimeaza la circa 7,5 miliarde de dolari. Pentru atingerea tintei propuse, jumatate din cresterea de eficienta energetica trebuie sa fie realizata in noile unitati consumatoare de energie, care se vor obtine in domeniul economic si social. Dar, pana a se ajunge la economisirea a doua milioane tep, este nevoie de mult mai multe proiecte de eficientizare, in general, ceea ce reprezinta sectorul rezidential, prin reabilitarea termica a cladirilor si cresterea eficientei sistemelor de incalzire a locuintelor, a instalatiilor de iluminat si a echipamentelor electrocasnice, in toate sectoarele economice.

Finantarea, o bariera greu de trecut

In prezent, la nivel mondial lumea se confrunta cu un paradox spectaculos. Cu toate ca statisticile indica o crestere a consumului de energie si toate prognozele confirma aceasta tendinta, populatia recunoaste si pare sa fie de acord cu proiectele de eficienta energetica, dar numai pana la punerea lor in practica. "Din acest motiv, sunt foarte putine rezultate concrete in Romania", ne-a precizat Herlz. El ne-a mai precizat ca explicatia acestui paradox se gaseste intr-o serie de bariere ce stau in calea implementarii pe scara larga a masurilor de eficienta energetica, iar cea mai mare bariera este lipsa finantarii. "Insa acest lucru poate fi diminuat prin serviciile oferite de Companii de Servicii Energetice (in engleza: Energy Services Company - ESCO) sau printr-o schema de finantare inovativa numita Finantare prin Terti. La noi in tara sunt numai trei astfel de companii ESCO, in timp ce in Ungaria sunt aproximativ 40. "In Ungaria sunt prea multe, dar in Romania ar trebui sa existe mult mai multe decat sunt acum in Ungaria", ne-a mai spus Herlz. El este de parere ca "efectul normal al cresterii preturilor asupra consumului de energie in Romania va fi sporirea interesului romanilor pentru conservarea energiei".


Dezvoltarea economica nu se poate realiza fara cresterea eficientei energetice


Romania este ferita de fenomene meteorologice de tipul uraganului Katrina, insa efectele unor astfel de fenomene pot avea consecinte globale. Pe piata energiei, efectele pot fi resimtite din plin la Washington sau Tokyo, dar si la Bucuresti. Eficientizarea consumului de energie se contureaza astfel nu doar intr-o solutie viabila, ci intr-o optiune obligatorie pentru companiile care vor sa contracareze fluctuatiile destabilizatoare ale pietei mondiale de energie, dar si sa opereze o reducere a cheltuielilor, investitii in profitabilitate sau protectia mediului. "La nivel national, valoarea medie a potentialului de economisire a energiei este in prezent estimata ca fiind de circa 30-40%", ne-a precizat Florin Pop, director al Energo Eco, una dintre companiile de tip ESCO din Romania. "Dezvoltarea economica nu se poate realiza pe baze durabile, fara cresterea eficientei energetice. Investind 1 euro intr-un proiect de crestere a eficientei energetice, se poate obtine o reducere a efortului financiar pentru achizitia de resurse primare de 1,26 euro", ne-a explicat Pop.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri