Alocarea de finantari guvernamentale pentru demararea proiectelor de infrastructura le-ar putea permite romanilor care muncesc in strainatate sa-si gaseasca un loc de munca in cazul in care acestia vor fi fortati sa se intoarca in tara, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
“O mare parte dintre romanii care activeaza in sectorul constructiilor in Spania si Italia ar putea fi absorbiti de piata romaneasca a fortei de munca, insa doar daca Guvernul va incepe sa aloce finantari pentru proiectele din constructii si de infrastructura. Foarte multi constructori nu si-au primit inca banii, dar si-au pastrat angajatii pe parcursul iernii, in speranta ca banii le vor fi alocati. Daca nu-si primesc banii, cu siguranta ca vom asista la disponibilizari, nu la angajari”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Araco.

Aproximativ 300.000 dintre romanii care muncesc in Spania si Italia ar putea reveni in tara pana la sfarsitul acestui an, din cauza ca si-au pierdut locul de munca, potrivit lui Dumitru Cornoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii. "Aproape sigur se vor intoarce in scurt timp in tara cel putin 10% din cei 2,5 milioane de romani care lucreaza in strainatate, adica intre 250 si 300 de mii de persoane, din cauza crizei economice si a imposibilitatii de a se mai intretine. Este vorba de cei care au ramas fara locuri de munca in Italia si Spania, insa este posibil sa revina si din alte tari", a declarat Cornoiu, citat de NewsIn.

Romanii care ar urma sa revina in tara au lucrat sau lucreaza inca in domenii ca agricultura, servicii sau constructii. "Multi au lucrat in constructii si agricultura si s-au calificat la standardele cerute de Uniunea Europeana, astfel ca exista posibilitatea ca, odata intorsi in tara, sa poata oferi la randul lor locuri de munca prin infiintarea unor noi firme. Ne gandim sa-i stimulam sa investeasca si sa-i ajutam prin noi legi pentru a facilita aceasta capacitate de angajare", a afirmat Cornoiu.

Romania ar avea nevoie de 30.000-40.000 de muncitori calificati in sectorul constructiilor, daca Guvernul va respecta masurile anticriza propuse, apreciaza Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). “In cazul in care Guvernul isi respecta promisiunile prevazute in masurile anticriza, adica incepe programul de reabilitare termica a cladirilor, programul de infrastructura urbana, constructia de drumuri si de locuinte ieftine, pana la 40.000 dintre muncitorii romani calificati din Spania sau Italia ar putea fi absorbiti de piata locala a fortei de munca”, spune Georgescu.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii a afirmat marti, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar, ca la nivel guvernal urmeaza sa fie constituit un consiliu interministerial care sa evalueze modul in care pot fi absorbiti pe piata fortei de munca romanii care s-ar intoarce din strainatate.
Neoficial, circa 3 milioane de romani lucreaza in strainatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri