Indisciplina fiscala care caracterizeaza mare parte dintre companiile autohtone, lipsa unui management calificat, precum si diferentele de cultura sint principalele motive pentru care investitorii unguri se gindesc de doua ori atunci cind intentioneaza sa vina in Romania.

Intr-un articol publicat de Budapest Business Journal, oamenii de afaceri si analistii economici analizeaza Romania ca destinatie a investitiilor straine. Una dintre cele mai mari probleme care restrictioneaza investitiile straine este, in opinia oamenilor de afaceri ungari, lipsa de management calificat si cu experienta. Ei sustin ca universitatile de stat traditionale din Romania nu produc suficienti profesionisti, in timp ce studentii institutiilor private de invatamint superior sint slab pregatiti pentru viitoarele locuri de munca. Unii analisti recunosc insa ca ar putea fi vorba si de o perceptie gresita asupra romanilor. Noi avem citeva idei preconcepute in ceea ce priveste oamenii care provin din diverse medii culturale, dar cei pe care ii intervievam si apoi ii angajam sint foarte educati, experimentati si cunosc foarte bine stilul european de conducere, a declarat Attila Kriaszter, directorul de comunicare al companiei de recrutare Develor Rt.

Costul fortei de munca, un avantaj si nu prea

O mare parte a pietei din Romania este neacoperita. In plus, pe linga cererea mare de pe piata, investitorii isi vor recupera foarte repede investitiile - intre doi si cinci ani, in timp ce in Ungaria timpul de recuperare a investitiilor este cuprins intre patru si sapte ani, a afirmat Attila Fazakas. Acesta explica faptul ca ratele mari ale profitului se datoreaza costurilor reduse, cele mai mari diferente inregistrindu-se in ceea ce priveste costul fortei de munca si al serviciilor. De exemplu, costul de intretinere a unei flote de masini este cu 60-70% mai mic decit in Ungaria si cu 50% mai ieftin decit in Europa de Vest, a spus Fazakas. Potrivit analistului, de cele mai multe ori insa costurile mici legate de forta de munca se reflecta in nivelul redus al productivitatii. Cei mai putini muncitori sint, conform oamenilor de afaceri unguri, in judetele din afara Transilvaniei. In compania noastra am introdus un sistem de remunerare in functie de performante, dar uneori este imposibil sa motivezi angajatii de la un anumit nivel, a explicat acesta. El a dat exemplul unui dealer din Moldova, care avea rezultate mai scazute decit ale altor dealeri si care a spus ca nu are nevoie de mai multi bani si de aceea nu va munci mai mult.

Economia este in crestere

Printre elementele pozitive enumerate de mediul de afaceri ungar se numara faptul ca tara noastra evolueaza economic mult mai repede decit alte state. Pentru anul in curs, spre exemplu, se estimeaza o crestere de 5,5% a PIB-ului in conditiile in care anul trecut majorarea a fost de 8,3%. De asemenea, inflatia inregistreaza o reducere de pina la 7% in 2005, in timp ce aproape toate sectoarele economiei - in special cel al constructiilor, de retail si servicii - explodeaza. Puterea de cumparare a romanilor este in crestere, iar produsele financiare destinate persoanelor fizice, inclusiv creditele ipotecare, se situeaza, de asemenea, pe un trend ascendent. Marc Cannizzo, partener in cadrul firmei de consultanta financiara din Romania Osprey Partners, a declarat recent ca salariul mediu a crescut in termeni reali pina la aproape 180 de euro pe luna.

Romanii, rau-platnici

Una dintre cele mai serioase probleme semnalate de oamenii de afaceri unguri se refera la subcapitalizarea companiilor autohtone si lipsa de disciplina fiscala a acestora. Este o practica des intilnita in Romania neplata sau intirzierea platilor efectuate de clienti, parte din cauza ca acestia nu au capital sau au probleme financiare, in timp ce altii nu se prea grabesc sa plateasca, a precizat Ferenc Gbor, consultant in cadrul Osprey Partners. In opinia sa, intirzierea platilor destabilizeaza activitatea companiilor in timp ce legislatia privind taxele, dar si alte acte normative prezinta, de asemenea, factori de mare de risc. Sistemul fiscal este foarte sensibil pentru ca multe prevederi ale legislatiei sint interpretabile, a mentionat si Attila Fazakas, proprietarul companiei PS Index, care opereaza lantul de magazine de bricolaj Profi Center.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri