Managerii gresesc in momentul in care disponibilizeaza folosind criteriile ultimul venit - primul plecat sau stabilirea unui procent din personal care urmeaza sa fie concediat, sustine Andreea Enache, marketing and communication consultant al companiei de consultanta Ensight.

Una dintre solutiile cele mai eficiente de gestionare a fortei de munca pe timp de criza o reprezinta decizia conducerii de a analiza liniile de business ale companiei si de a le mentine pe acelea care sunt profitabile, a completat Enache.

Aditional, managerii ar trebui sa intocmeasca o lista a indicatorilor de performanta care sa fie specificati si in fisa postului si o lista a obiectivelor personale ale angajatilor. “In spatele fiecarui obiectiv de business trebuie sa existe un indicator de performanta”, a spus Aura Cadis, management consultant la compania Horvath & Partners.

Apoi, la interval de trei luni, acesti indici pot releva performanta la care a ajuns angajatul, managementul putand lua o decizie in privinta acordarii sau nu a beneficiilor extrasalariale. “Am interactionat cu multe companii din Romania. Multe nu au aceste procese bine puse la punct”, a explicat Cadis.

In cazul in care compania recurge la solutia de a disponibiliza pentru a se mentine pe piata, Enache este de parere ca atat angajatii care raman, cat si cei concediati trebuie sa fie informati asupra deciziilor managementului.

Strategia transparentei totale se preteaza atunci cand procesul este dictat de factori externi care nu pot fi controlati sau influentati de management, in timp ce strategia transparentei partiale se aplica atunci cand motivatiile reale ale procesului de restructurare nu pot fi facute publice.

Cu toate acestea, managementul trebuie sa asigure transparenta asupra criteriilor de disponibilizare si a procesului de restructurare in ansamblu.

In perioada octombrie-decembrie 2008, in Romania au fost disponibilizate peste 9.500 de persoane, fapt care situeaza tara noastra pe locul 7 in topul statelor europene cu cel mai mare numar de concedieri, arata un studiu efectuat de European Restructuring Monitor.

Peste 18.500 de locuri de munca au fost desfiintate in Romania in perioada septembrie 2008 – martie 2009, cu 13.000 mai mult decat in aceeasi perioada a anilor 2007-2008, releva acelasi studiu.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
KPMG si Ensight incheie un parteneriat pe piata de consultanta