ArcelorMittal Galati a prelungit cu o luna termenul de depunere a dosarelor de concediere voluntara pentru cei care vor sa renunte la slujba in schimbul platilor compensatorii si a amanat trimiterea angajatilor in somaj tehnic pana la stabilirea cuantumului indemnizatiilor pentru acea perioada.

"Am fost informati ca nu pleaca nimeni in somaj tehnic pana cand nu este stabilit venitul acordat salariatilor in intervalul in care acestia stau acasa", a declarat presedinele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.
Informatia a fost confirmata de administratia combinatului.

"ArcelorMittal Galati a decis aplicarea masurii de somaj tehnic in cel de-al doilea trimestru din 2009. In acest moment, suntem in curs de a stabili perioadele efective de aplicare, precum si toate celelalte detalii legate de aceasta masura", se arata intr-un comunicat de presa, citat de NewsIn.

In data de 13 martie, patronatul a informat sindicatele din combinat ca fiecare salariat care va fi trimis in somaj tehnic timp de zece zile, prin rotatie, in trimestrul al doilea, va fi remunerat cu 75% din salariul de baza si cu sporul de vechime. Pe 24 martie, insa, administratia combinatului s-a aratat dispusa sa creasca la 80-82% venitul acordat muncitorilor trimisi in somaj tehnic, pe langa sporul de vechime.

Marti, insa, patronatul le-a comunicat liderilor sindicali ca, inainte de a stabili procentul din salariu pe care il va acorda muncitorilor trimisi in somaj tehnic, va studia ordonanta aprobata recent de Guvern, prin care angajatorii care apeleaza la somajul tehnic si angajatii loviti de aceasta masura sunt scutiti de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat pe o perioada de trei luni, fara ca salariatii sa-si piarda calitatea de asigurat, potrivit lui Gheorghe Tiber.

Tot marti, in ultima zi in care siderurgistii galateni mai puteau depune cereri de autodisponibilizare, administratia ArcelorMittal Galati a anuntat prelungirea cu o luna a schemei curente de plecari voluntare, deschisa in decembrie 2008. Astfel, salariatii combinatului care vor sa renunte la locul de munca in schimbul platilor compensatorii mai depune solicitari pana la 30 aprilie, a spus liderul Solidaritatea.

De la sfarsitul anului trecut, cand in combinat munceau 13.600 de oameni, au plecat 1.100 de salariati.

Acestora li se vor adauga, miercuri, inca 350-400 de muncitori, potrivit lui Gheorghe Tiber. Conform aceleiasi surse, alti 2.600 de angajati asteapta raspunsul comisiei patronale de avizare a dosarelor de autodisponibilizare. Cei care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

In privinta siderurgistilor care aleg sa ramana in combinat, sindicatele si patronatele au discutat, marti, despre posibilitatea majorarii salariilor din unitate, inghetate la sfarsitul anului trecut din cauza reducerii productiei, pe fondul scaderii comenzilor.

"Am cerut patronatului sa indexeze salariile cu rata inflatiei si sa ofere 8% de la 1 aprilie, fara a prezenta documente economice justificative. Daca nu vor asa, atunci sa ne prezinte bilanturile pe trimestrele I si IV ale anului 2008 si din trimestrul I al acestui an si atunci sa negociem o crestere salariala cu actele in fata", a afirmat liderul Solidaritatea, Gheirghe Tiber.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
46% dintre salariatii din spitalele publice au sporuri la nivel minim