Vanzarea participatiei detinute de grupul austriac OMV la compania ungara MOL unui investitor rus, la inceputul acestei saptamani, ridica suspiciunea ca OMV a fost tot timpul doar un paravan pentru grupul rusesc Surgutneftegaz, a mentionat miercuri seful MOL, citat de Reuters.

"Daca va uitati la cifre, pretul de vanzare al OMV este aproape identic cu cel de cumparare, asa este, pretul de achizitie plus dobanzi minus dividende, stiti formula", a spus presedintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi.

"Suspiciunea apare...ca deoarece investitorul rus a cumparat aceasta participatie exact la pretul de intrare, (OMV) a fost doar un paravan", a spus Hernadi infata comisiei parlamentare de relatii externe, potrivit NewsIn. "Nu stim", a adaugat el.

Producatorul rus de petrol Surgutneftegaz a anuntat luni ca va cumpara participatia de 21% din MOL detinuta de OMV, pentru 1,4 miliarde euro, pret de aproape doua ori mai mare decat cel la care au inchis actiunile firmei ungare sedinta bursiera de vineri.

"Aceasta nu poate niciodata sa fie o abordare amicala, nu va fi niciodata considerata prietenoasa", a spus Hernadi. "Intrebarea este daca o vom considera ostila sau doar necoordonata", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al OMV, Thomas Huemer, a raspuns comentariilor lui Hernadi citand o parte dintr-un articol publicat marti de cotidianul austriac Die Presse.

"In timpul verii lui 2007, presedintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, ... a comunicat clar OMV ca mai degraba ar vinde oricarui gigant petrolier din Rusia decat OMV-ului", relata cotidianul mentionat.

"Acum, la noua ani dupa ce OMV s-a aratat interesat de concurentul sau ungar, dorinta i-a fost indeplinita", se mai spune in articolul din Die Presse.

Vanzarea participatiei detinute de OMV la MOL vine dupa ce grupul ungar a depus mult efort in 2007 si 2008 pentru a respinge orice incercare de preluare din partea OMV.

"Trebuie sa fiu de acord cu traderul de la Alfa Bank care a spus ca si-ar dori sa-l angajeze pe agentul de vanzari care poate vinde o investitie financiara de 21% la o valoare dubla fata de pretul de piata", a mai spus Hernadi.

MOL anuntase mai devreme ca rusii de la Surgutneftegaz nu si-au coordonat achizitia cu compania, iar MOL continua sa aiba o strategie independenta.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si