Depasirea pragului psihologic de un euro litrul de benzina pune pe tapet drama economiei romanesti privatizate dupa ureche. Atunci cand a negociat contractul de privatizare a Petrom, fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, a raspuns pozitiv la toate cererile companiei austriece OMV. Din nefericire, Romania, tara care ar fi trebuit sa joace un rol regional puternic, si-a pierdut principalul atu national: rezervele de petrol. Guvernul de la Bucuresti ar fi trebuit, cel putin, sa perceapa redevente mult mai mari pentru rezervele de titei romanesc, spune analistul Andrew Stuart Andersen de la International Energy Agency. El aminteste faptul ca norvegienii sunt cei mai protejati cetateni de pe planeta prin decizia data de guvern de a tine rezervele de titei in proprietatea statului.

Petrom dispune de rezerve probate sau certe de petrol de un miliard de barili, plus inca pe atat de gaze naturale. Drepturile de concesionare pentru dezvoltare si productie asupra a 300 de zacaminte comerciale de petrol si gaze, plus cele sase concesiuni din Kazahstan asigura consumul national pentru urmatorii 13 ani, al doilea dupa cel norvegian la nivel european. La un profit net mediu de opt dolari pe baril, rezulta ca OMV va castiga zece miliarde de dolari din exploatarea zacamintelor naturale romanesti. Asadar, un calcul cat se poate de elementar arata ca, daca va extrage 80 de milioane de barili de titei anual (asa cum a prognozat), OMV va putea sa castige 640 milioane de dolari. Vicepremierul Gheorghe Pogea spune ca se studiaza posibilitatea cresterii valorii redeventei pe care OMV o plateste catre statul roman (in acest moment nivelul este de circa 550.000 lei pe tona). Ne-ar ajuta sa aducem bani mai multi la buget, spune Pogea. Nimic insa despre controlul preturilor la pompa.

Care este soarta Consumatorilor

Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa readuca in actualitate un plan de coordonare a stocurilor comunitare de petrol.
In Germania, liderul conservatorilor, Angela Merkel, a declarat ca guvernul ar trebui sa recurga la rezervele strategice, dar comentariile sale au fost respinse de Cabinet.
Guvernul francez a anuntat ca milioane de familii vor primi ajutoare financiare care sa compenseze preturile ridicate ale petrolului, si s-a angajat sa incurajeze dezvoltarea energiei regenerabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri