Companiile rezultate in urma restructurarii sistemului energetic national vor fi functionale pana la sfarsitul acestui an, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cernavoda, ministrul economiei, Adriean Videanu.
Aceasta restructurare a sectorului de productie a energiei nu presupune disponibilizari, a spus Videanu. Acest proiect de restructurare urmeaza sa fie prezentat in prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Suntem aproape gata cu procesul de restructurare a energiei. Restructurarea sectorului de productie a energiei presupune trei mari principii: valorificarea resurselor energetice de baza (apa, uraniu, gaze, titei, carbune), flexibilitate in productia de energie si asigurarea unei piete functionale concurentiala", a explicat ministrul economiei.

Secretarul de stat din ministerul economiei, Tudor Serban a declarat pentru NewsIn, in data de 16 martie, ca institutia lucreaza la o strategie de restructurare a sectorului energetic, care vizeaza infiintarea a doua sau trei companii energetice integrate.

Compania Energetica Nationala (CEN) urmeaza sa fie desfiintata, astfel ca Ministerul Economiei lucreaza acum la restructurarea sectorului energetic, iar aceste companii vor include marii distribuitori, furnizori si producatori de energie electrica, a explicat acesta.

Restructurarea va respecta reglementarile europene privind separarea legala a activitatilor de distributie, potrivit reprezentantilor ministerului.
Infiintarea Companiei Energetice (CE) a fost aprobata, prin Ordonanta de Urgenta, in 8 octombrie 2008, la initiativa AVAS. Din Compania Energetica urma sa faca parte Electrica, Hidroelectrica, Complexele Energetice Rovinari si Turceni, regrupand aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica. Electrica ar fi urmat sa preia actiunile acestor companii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu: Informatizam ANAF pana la jumatatea anului