Romanii vor avea parte de o crestere salariala medie de 6,3% in 2009, arata un studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group. In tarile din aceeasi regiune geografica cu a Romaniei, cum ar fi Grecia, Ungaria, Lituania, Slovacia sau Turcia, salariile se vor majora in medie cu doar 3,5%.
“Este foarte probabil ca angajatii din pozitiile de management si top management sa nu primeasca o crestere salariala in 2009, deoarece acestia nu sunt prinsi in cadrul contractelor colective de munca din companii. Pe de alta parte insa, cresterile salariale pentru muncitori si personalul administrativ sunt specificate in contractele de ramura, contracte care prevad o crestere salariala egala cu inflatia”, spune Alina Popescu, Manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.

La nivel global, Argentina, Pakistan si Venezuela au anuntat cresteri salariale de peste 10% pentru 2009, in vreme ce alti angajati europeni din tari ca Ucraina, Rusia sau Egipt vor primi majorari salariale de 9-10%, mai arata analiza citata.

Chiar daca per ansamblu angajatii romani vor avea parte de mariri salariale in 2009, exista si companii care au decis sa inghete salariile, din cauza problemelor provocate de criza financiara.“In Romania, 27% dintre companii au decis inghetarea salariilor, comparativ cu Europa, unde 37% dintre firme vor face acelasi lucru. In SUA procentul este aproape egal cu cel din Europa, respectiv de 38%”, mentioneaza Popescu.

Bonusurile si beneficiile vor continua sa se acorde in 2009, asa cum s-a intamplat si anul trecut. Totusi, companiile incearca sa faca reduceri de cheltuieli prin eliminarea platii orelor suplimentare. Peste trei sferturi din companiile europene au anuntat ca vor elimina orele suplimentare, in vreme ce aproape toate companiile din SUA vor elimina plata orelor suplimentare.

“Bugetele de resurse umane au fost intr-adevar scazute de catre companiile din Romania, in vreme ce doar 26% din angajatorii de pe piata locala au decis sa elimine programele de training si dezvoltare pentru angajati”, mai spune Popescu.

Analiza realizata de Hay Group mai releva ca 33% dintre companiile de pe piata locala au anuntat disponibilizari de personal pentru 2009, cu 3% mai mult decat in Europa.

Studiul a fost realizat pe un esantion care a cuprins 80 de companii din toate sectoarele economice.

Romania ocupa locul opt intr-un clasament international realizat in functie de cresterile salariale prevazute pentru acest an, potrivit unui studiu in care au fost luate in calcul efectele crizei economice mondiale in 53 de tari, publicat ieri de firma londoneza ECA International.

“Nu va fi nicio crestere salariala care sa acopere majoritatea industriilor. Poate vor fi cateva firme razlete care vor face asta, insa majoritatea au inghetat salariile. Ba, mai mult, printr-un fel de acord tacit cu angajatii, au schimbat normele, au marit programele de lucru si cerintele ceea ce echivaleaza, in fond, cu o micsorare a salariilor, daca le raportam si la volumul de munca depus”, ne-a declarat head-hunter-ul George Butunoiu.

El spune ca mai sunt cateva cazuri in care firmele dau afara 30% din angajati – deci o economie de 30% din fondul de salarii - din care 10% folosesc pentru marirea salariilor angajatilor existenti iar 20% intra la cost-cutting efectiv. “Poate ca studiul spune ca vor fi si alte tari in Europa care le vor micsora si mai mult decat noi, insa, in niciun caz, sa nu ia cineva in serios asa ceva. Problema e ca angajatii ramasi trebuie sa preia, in majoritatea cazurilor, si sarcinile celor dati afara, asa ca ajungem tot la situatia descrisa mai sus”.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri