Piata fuziunilor si achizitiilor din Bulgaria a inregistrat 46 de tranzactii in primul trimestru din acest an, totalizand 402,6 milioane de euro, in scadere cu 72% fata de valoarea din perioada similara a anului trecut, a anuntat compania de cercetare a pietei DealWatch, citata de Sofia Echo.

Fata de primele trei luni din 2008, numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut la 27 pe piata bulgara cu 18%.

Spre comparatie, valoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de perioada similara a anului trecut: DealWatch vede un declin de 82%, in timp ce banca de investitii Raiffeisen Investment estimeaza o cadere mai drastica, de peste 90%.

Piata de M&A din Romania a inregistrat 46 de tranzactii in primele trei luni din acest an, totalizand 631,55 milioane de euro, in declin cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit DealWatch.

Numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut pe piata romaneasca cu 22%, comparativ cu primele trei luni din 2008, releva DealWatch.

Statisticile devin si mai sumbre daca nu sunt luate in calcul tranzactiile care includ doar partial active din Bulgaria, noteaza DealWatch.

Cea mai mare tranzactie din primul trimestru inchisa in Bulgaria a fost preluarea de catre Time Warner, una dintre cele mai importante companii de media din lume, a 31% din Central European Media, care detine posturile TV2 and RingTV. Tranzactia s-a ridicat la 177 milioane de euro, insa este luata in calcul de catre compania DealWatch, chiar daca nu vizeaza o companie-tinta prezenta exclusiv in Bulgaria.

Locul doi in topul tranzactiilor din Bulgaria este ocupat de preluarea unui pachet de actiuni de 30% din Corporate Commercial Bank (Corpbank) de catre un fond de investitii din Oman.

Romania vs Bulgaria pe piata de M&A/primul trimestru din 2009
Romania Bulgaria
Piata de M&A/T1 631,55 mil. euro 402,6 mil. euro
Nr. de tranzactii 46 27
Scadere fata de T1 2008 82% 72%
Sursa: DealWatch

Pe plan global, piata de fuziuni si achizitii a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.

Tranzactiile anuntate in primele trei luni au avut cea mai redusa cadenta din ultimii sase ani, releva datele Thomson Reuters.

Declinul a fost inregistrat in ciuda injectiilor de capital primite de mai multe banci banci si a celor doua tranzactii-gigant din industria pharma din Statele Unite, in valoare totala de 110 miliarde de dolari, ce reprezinta un sfert din piata globala de M&A in perioada analizata.


Citeste si:
Masini cu 7 locuri disponibile la vanzare in Romania
Masini cu 7 locuri...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Uleiul alimentar folosit poate fi reciclat in toate magazinele Auchan