Piata de fuziuni si achizitii a transmis dinamism in ultima saptamana atat prin prisma studiilor publicate despre 'dealurile' din primul trimestru, cat si prin doua mutari pe plan local: un exit surpriza in asigurari si o tranzactie pe Bursa, evaluata la 18 milioane de euro.
1. Primele studii din 2009 despre piata de M&A

Valoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de perioada similara a anului trecut: DealWatch, companie de cercetare a pietei de profil, vede un declin de 82%, in timp ce banca de investitii Raiffeisen Investment estimeaza o cadere mai drastica, de peste 90%.

Piata de M&A din Romania a inregistrat 46 de tranzactii in primele trei luni din acest an, totalizand 631,55 milioane de euro, in declin cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit DealWatch.

Numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut pe piata romaneasca cu 22%, comparativ cu primele trei luni din 2008, releva DealWatch.

“La numaratoarea noastra ies mai putine tranzactii. Credem ca, pe de o parte, au fost contabilizate si anumite tranzactii din 2008 care au fost anuntate la inceputul anului 2009,” iar pe de alta parte este posibil sa fi fost contabilizate asa numitele "rumoured transactions". Oricum nu numarul acestora este diferenta esentiala fata de analiza noastra, ci mult mai important valoarea acestora”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu , managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

2. Tranzactie in asigurari

Grupul israelian de asigurari Clal vinde subsidiara de pe piata romaneasca unui grup de oameni de afaceri din Romania pentru o jumatate de milion de euro, dar pierd circa 3,6 milioane euro din "aventura romaneasca".

Potrivit acordului de vanzare a companiei, portofoliul in vigoare va fi preluat in perioada urmatoare de Omniasig VIG.

3. Romania bate Bulgaria la fuziuni si achizitii in primul trimestru


Piata fuziunilor si achizitiilor din Bulgaria a inregistrat 46 de tranzactii in primul trimestru din acest an, totalizand 402,6 milioane de euro, in scadere cu 72% fata de valoarea din perioada similara a anului trecut, a anuntat compania de cercetare a pietei DealWatch.

Spre comparatie, valoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de perioada similara a anului trecut: DealWatch vede un declin de 82%, in timp ce banca de investitii Raiffeisen Investment estimeaza o cadere mai drastica, de peste 90%.

4. E&Y: Vanzarea activelor, o solutie la criza


Un studiu realizat si publicat in aceasta saptamana de Ernst & Young (E&Y) sugereaza ca vanzarile de active au devenit o necesitate strategica pentru multe companii si apelarea la aceasta solutie va depinde de gradul de presiune la care sunt supuse acestea. Totusi, companiile au la indemana mai multe optiuni de vanzare pentru a avea cele mai mari sanse de succes.

Pe o piata de fuziuni si achizitii caracterizata printr-un grad mai mare de complexitate si dificultate, si cu termene rapide, o administrare riguroasa si analitica a portofoliului ofera companiilor o baza solida pentru efectuarea de decizii privind vanzarile (si achizitiile) oportune. Cu cat un vanzator este mai pregatit, cu atat va negocia de pe o pozitie mai buna, iar tranzactia se va realiza intr-un timp mai scurt.

Dupa vanzarea unui activ, puteti constata ca anumite departamente sau sectoare de activitate au consumat prea multe resurse pentru gestionarea activului respectiv. Pe cat posibil, centralizati functiile (de ex. cele de suport) sau externalizati-le (numai dupa definirea sau stabilizarea proceselor acestora).

5. Cea mai mare tranzactie din istoria IBM, blocata

Negocierile privind preluarea producatorului de componente hardware Sun Microsystems de catre IBM pentru 7 miliarde de dolari au intrat in colaps.

IBM si-ar fi retras oferta dupa ce oficialii Sun au anuntat ca au mai multi parteneri de negocieri.

6. Piata de fuziuni si achizitii din asset management, in declin cu 35% in T1

Fuziunile si achizitiile (M&A) din sectorul global de asset management (administrarea activelor) au scazut cu 35% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza renuntarii unor planuri de investitii a unor banci ca Credit Suisse, Societe Generale si Barclays, potrivit unui studiu de profil, citat de Wealth Bulletin.

7. Japonia bate China la M&A

Japonia depaseste China in primul trimestru din 2009 in topul celor mai active tari pe piata de fuziuni si achizitii din Asia-Pacific, pentru prima data in ultimii cinci ani. Piata de M&A din Japonia reprezinta 28% din numarul total de tranzactii incheiate in regiune, in timp ce China detine o felie de 25% din piata de fuziuni si achizitii din Asia.

8. Piata de M&A din media, in declin cu 91% in T1

Fuziunile si achizitiile (M&A) din sectorul media au scazut cu 91%% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza crizei financiare, potrivit unui studiu realizat de The Jordan, Edmiston Group, Inc.

Conform acestui studiu, in primul trimestru din 2009 au fost incheiate 129 de tranzactii in valoare totala de 1,3 miliarde de dolari, adica un declin de 31% in numar si de 91% in valoare fata de primele trei luni din 2008.

9. Commerzbank, mandatata sa caute cumparatori pentru Opel

Banca germana Commerzbank se pregateste sa trimita oferta de vanzare a diviziei Opel catre mai multi potentiali investitori.

Pana la sapte investitori si-au exprimat interesul de a prelua o participatie in cadrul activitatilor desfasurate de General Motors (GM) in Europa, divizia Opel fiind nucleul acestor afaceri.

10. SIF5 a iesit din actionariatul Automobile Craiova pentru 18 mil. euro

SIF Oltenia (SIF5) a vandut prin doua operatiuni deal 4,32 milioane de actiuni ale companiei Automobile Craiova (AUCS) pentru suma de 75,2 milioane lei (18 milioane euro).

Tranzactiile s-au realizat la un pret mediu de 17,05 lei/actiune, in crestere cu 2,94% fata de cotatia stabilita in sedinta de tranzactionare de joi.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri