"La sfarsitul lunii martie 2009, datoriile CFR Infrastructura catre CEZ Distributie si CEZ Vanzare se ridicau la 180 milioane lei, acumulate inca din 2006. S-a revenit la situatia de anul trecut, cand datoriile erau de 174 milioane lei si ei ne-au platit doua transe, dupa care s-au oprit. Intre timp, s-au acumulat alte datorii", a declarat directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca reprezentantii CEZ din Romania au discutii cu cei ai companiei feroviare de doua-trei ori pe luna, dar nu se stie ce sanse exista sa isi recupereze banii.

"Ne judecam in instanta de trei ani, insa noi nu-i putem deconecta de la furnizarea cu energie electrica, potrivit HG nr. 1007/2004 privind Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori", a spus Borotea.

La randul lor, reprezentantii Electrica spun ca au de recuperat creante de peste 500 milioane lei, dintre care circa 85% sunt datoriile CFR Infrastructura, de 452 milioane lei.

"Din 2006 si pana la 31 martie 2009, CFR Infrastructura a acumulat 452 milioane lei, insemnand neplati si penalitati. Ne-ar fi de folos sa ne plateasca acum acesti bani, in perioada de criza economica. Este un an complicat pentru toti", a declarat directorul de comercializare a energiei din cadrul Electrica, Ioan Silvas.

CFR a platit anul trecut companiei Electrica doua transe cumulate de circa 70 milioane lei din datorie, care la acea data era de aproximativ 400 milioane lei.

In total, CFR Infrastructura are datorii de aproape 1,2 miliarde lei catre furnizorii de electricitate, acumuland neplata facturilor si penalizarile aferente.

Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si Finantelor si CN CFR SA au semnat anul trecut, in luna iulie, un acord impreuna cu cei sapte furnizori de electricitate, prin care compania feroviara se angaja sa plateasca esalonat datoriile istorice de aproape un miliard de lei catre companiile de electricitate.