Administratia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galati a amanat cu trei saptamani trimiterea salariatilor in somaj tehnic, dar, in acest interval, muncitorii vor pleca in concediu de odihna fotat, timp de cinci zile, prin rotatie, au anuntat liderii sindicali.
"Patronatul ne-a comunicat ca, incepand de marti, 21 aprilie, salariatii vor fi trimisi fortat in concediu de odihna. Vor fi trei serii de plecare, a cate o treime din numarul total de salariati. Fiecare serie, care va numara aproximativ 4.000 de oameni, va sta acasa cate cinci zile, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2009", a declarat, vineri, dupa o sedinta-fulger cu administatia ArcelorMittal Galati, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, potrivit NewsIn.

Siderurgistii de la Galati si-au mai luat concediu de odihna la cererea patronatului la inceputul acestui an, cand fiecare muncitor a stat acasa cate zece zile.

Dupa ce toate cele trei serii isi vor epuiza cele cinci zile din concediul de odihna dictat de patronat, salariatii vor pleca, din nou, acasa, dar in somaj tehnic. "Trimiterea muncitorilor in somaj tehnic a fost amanata cu trei saptamani, adica exact dupa se incheie aceste concedii fortate", a afirmat Gheorghe Tiber.

Initial, siderurgistii galateni urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la 1 aprilie, insa administratia a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza. Printre masurile anuntate se numara scutirea angajatorilor si angajatilor de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat timp de cel mult trei luni, fara ca in acest interval salariatul sa-si piarda calitatea de asigurat. Siderurgistii care vor fi trimisi in somaj tehnic, prin rotatie, pana la sfarsitul trimestrului al doilea, vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din slaariul de baza si cu sporul de vechime.

In prezent, in combinatul de la Galati mai lucreaza aproximativ 12.000 de oameni, dupa ce 1.600 au parasit unitatea de la inceputul acestui an, profitand de schema de plecari voluntare deschisa de companie in decembrie 2008. Cei ramasi mai pot depune cereri de autodisponibilizare pana la 30 aprilie. Solicitantii care primesc aprobarea companiei pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga sase pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

O schema de plecari voluntare mai consisenta va fi anuntata de patronat dupa Pasti. Ea va fi dedicata, insa, in exclusivitate cocsarilor din Uzina CocsoChimica a combinatului, capacitate care urmeaza sa fie inchisa in curand. In Cocserie lucreaza acum in jur de 1.500 de oameni. Cele mai recente discutii purtate pe acest subiect de administratia ArcelorMittal Galati si de sindicate a relevat intentia de a le acorda cocsarilor sume fixe cuprinse tot intre 10.000 si 25.000 de lei, dar mai multe salarii compensatorii lunare.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a anuntat recent ca inchide ultimele trei baterii de cocsificare care mai functionau in Uzina CocsoChimica. Asta inseamna ca siderurgicul de la Galati nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ. Managementul companiei a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

Informatii potrivit carora compania siderurgica ar renunta la productia de cocs in combinatul din sudul Moldovei pentru a se axa pe productia de tabla au inceput sa circule la Galati inca de la inceputul acestui an, la cateva luni de la prabusirea pietei mondiale de otel.

Liderii sindicali cer, acum, ajutorul Guvernului, afirmand ca este singura autoritate care poate determina compania ArcelorMittal sa stopeze inchiderea Uzinei CocsoChimice de la Galati si a laminorului de sase toli de la Roman si care poate opri declinul siderurgiei si metalurgiei romanesti.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri