Aceste investitii vor fi asigurate din surse proprii si sunt cu 20,18% mai mari fata de investitiile realizate in 2008, cand acestea s-au ridicat la circa 330 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie, informeaza NewsIn.

"Pe langa acestea, in anul 2009, vor fi demarate lucrarile de executie a noi conducte de transport de gaze naturale, atat pentru alimentarea cu gaze naturale a noi zone de consum, cat si pentru operarea in conditii de siguranta a fluxurilor de gaze din cadrul SNT. Fonduri insemnate au fost alocate de asemenea pentru interconectarea SNT cu sistemele similare din tarile vecine si pentru modernizarea instalatiilor tehnologice aferente sistemului de tranzit a gazelor naturale", spun reprezentantii Transgaz.

In acest an vor fi demarate lucrari de executie a noi conducte de transport gaze, cum ar fi de exemplu conductele de transport gaze Masloc-Arad, PM Sarmasel – PM Sarmasel Nord Vest, Mintia – Brad – Stei, Plataresti – Balaceanca, potrivit Transgaz.

Compania si-a mai propus, de asemenea, sa demareze lucrari de modernizare a Statiilor de Turbocompresoare Vintu si Dealul Frumos, acestea urmand a fi finalizate in anul 2010, sa modernizeze si retehnologizeze unele statii de reglare masurare gaze, precum si sa achizitioneze un sistem de monitorizare si comanda la distanta a parametrilor tehnologici din SNT.

In ceea ce priveste interconectarea cu Ungaria, din conducta Szeged-Arad, pe teritoriul tarii noastre au fost executati pana in prezent circa 37 km de conducta, in acest an urmand a se realiza si finaliza executia a inca aproape 25 km.

Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman, Ministerul Economiei avand 73,5% din capitalul social, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.