Transgaz va investi peste 470 mil. euro pana in 2013 in modernizare

Transportatorul national de gaze Transgaz si-a propus investitii de 473 milioane de euro pentru perioada 2008 - 2013, in conductele de transport si de interconectare, precum si in modernizarea unor statii, potrivit datelor furnizate de reprezentatii companiei.
Intre obiectivele stabilite pentru 2008 - 2013 se numara reabilitari ale retelei nationale si regionale si ale statiilor in valoare de circa 225 milioane euro, dar si construirea unor noi conducte de transport si de interconectare si modernizarea unor statii, investitii de aproape 248 milioane euro, potrivit NewsIn.

Astfel, in aceasta perioada, urmeaza sa fie reabilitati 2.546 km de retea nationala si 5.381 km de retea regionala, iar alti 225 km de conducte gaze urmeaza sa fie inlocuiti. De asemenea, vor fi reabilitate peste 600 de statii de protectie catodica, comprimare gaze si reglare masurare.

Totodata, vor fi alocate fonduri pentru constructia unor conducte de interconectare cu tarile vecine, conducte de transport pentru alimentarea cu gaze (293 km), modernizarea a trei agregate de comprimare a 148 de statii de reglare si masurare, precum si modernizarea a peste 1.000 de sisteme de masurare gaze.

Transportatorul national de gaze Transgaz si-a propus pentru 2009 investitii de 396,6 milioane lei, in constructia de noi conducte de gaze naturale, dar si pentru modernizarea si retehnologizarea Sistemului National de Transport (SNT), potrivit datelor transmise recent de companie.

Aceste investitii vor fi asigurate din surse proprii si sunt cu 20,18% mai mari fata de investitiile realizate in 2008, cand acestea s-au ridicat la circa 330 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie.

In acest an vor fi demarate lucrari de executie a noi conducte de transport gaze, cum ar fi de exemplu conductele de transport gaze Masloc-Arad, PM Sarmasel – PM Sarmasel Nord Vest, Mintia – Brad – Stei, Plataresti – Balaceanca, potrivit Transgaz.

Compania si-a mai propus, de asemenea, sa demareze lucrari de modernizare a Statiilor de Turbocompresoare Vintu si Dealul Frumos, acestea urmand a fi finalizate in anul 2010, sa modernizeze si retehnologizeze unele statii de reglare masurare gaze, precum si sa achizitioneze un sistem de monitorizare si comanda la distanta a parametrilor tehnologici din SNT.

In ceea ce priveste interconectarea cu Ungaria, din conducta Szeged-Arad, pe teritoriul tarii noastre au fost executati pana in prezent circa 37 km de conducta, in acest an urmand a se realiza si finaliza executia a inca aproape 25 km.

Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman, Ministerul Economiei avand 73,5% din capitalul social, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri