Un proiect demarat in urma cu ceva timp in Valea Jiului da sperante de renastere acestei zone. Daca masurile guvernamentale de redresare a regiunii s-au dovedit iluzorii, perspectiva exploatarii unor zacaminte de gaz poate oferi fostilor ortaci si alte locuri de munca decit cele de la sapa.

In Valea Jiului a demarat un proiect ce prevede concesionarea, in vederea exploatarii, a aproximativ 21.500 de acri catre doua firme straine ce s-au angajat sa caute zacaminte de gaz. Exploatarea unor zacaminte de gaz metan ce s-ar afla in interiorul fostelor exploatari miniere de carbune nu este noua. Astfel incit, in multe zone unde se inchid mine se incepe imediat cautarea unor zacaminte de metan. Cele doua firme beneficiare ale concesiunilor sint Falcon Oil&Gas Limited din Canada si Pannonian International Ltd., o subsidiara din Ungaria a companiei Galaxy Energy Corporation.

Destul gaz pentru multe butelii

Sonda de prospectare, denumita Sud-1, a companiei Falcon, este cea care a dat prima de un zacamint demn de luat in seama. Zacamintul s-ar afla intre 309 si 330 de metri. Pina la extractie mai este insa mult de lucru. Deocamdata, compania canadiana nu ofera decit promisiuni. Conform Falcon, masuratorile preliminare indica prezenta gazului metan in mai multe locatii, insa firma nu ofera nici o estimare privind productia potentiala sau rezervele ce pot fi recuperate. Aceste masuratori par sa fi fost destul de convingatoare, deoarece atit Falcon, care detine 75% din concesiune, cit si competitorul sau, Pannonian International au marit efortul dedicat cautarilor.

Previziuni confirmate

Marc A. Bruner, presedintele Falcon, s-a aratat multumit de cum evolueaza prospectarea in Romania. Acesta a declarat ca este satisfacut de rezultatele provenite de la prima sonda din tara noastra. Forarea acestui put confirma modelul geologic pe care l-am realizat pentru aceasta zona, a spus Bruner. Aparent si previziunile privind adincimea la care s-ar afla zacamintele au fost corecte. De asemenea, avem si o serie de masuratori in ceea ce priveste continutul de gaz din zacamintele de carbune romanesti ce par promitatoare, a continuat presedintele Falcon Oil&Gas.

Se implica si americanii

Urmatorul pas in vederea exploatarii ar fi largirea putului. Pentru a superviza lucrarile, firma canadiana a angajat cea mai buna echipa a companiei Schlumberger din Pittsburgh. Desi terminarea operatiilor de testare va da un verdict asupra cantitatii si calitatii gazului din zona, presedintele Falcon, Marc A. Bruner, a declarat ca aveam un start exceptional in Romania in acest proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri