Piata serviciilor de paza si securitate s-a ridicat anul trecut la circa 2 miliarde de lei (543 mil. euro), in crestere cu peste 17% fata de 2008, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Patronatului Societatilor de Securitate din Romania (PSS).
“Estimez ca valoarea cifrei de afaceri a firmelor de pe piata serviciilor de paza din s-a apropiat de valoarea de 2 miliarde de lei, fata de 1,7 miliarde de lei, cat a fost in 2007”, spune Ion Popescu, presedintele PSS.

Piata va creste cu doar 2-5% in acest an, din cauza crizei financiare care i-a fortat foarte multi dintre clientii firmelor de paza sa restranga numarul de agenti. “Exista foarte multi beneficiari din industrie sau productie care au decis sa restructureze numarul de posturi, fara a renunta total la paza. In continuare insa vor functiona foarte bine serviciile de paza destinate locuintelor”, mentioneaza Popescu.

In Romania exista circa 1.100 de firme de securitate, 90 dintre acestea fiind afiliate la PSS. De asemenea, 75% dintre firme au sub 50 de angajati, in vreme ce marile firme ajung la peste 3.000 de angajati. “O firma de dimensiuni medii are 300-500 de angajati. Din cadrul patronatului fac parte cu precadere cele mai mari firme de pe piata, cei 90 de membri reprezentant din punct de vedere al numarului de angajati, 40% din sector”, afirma Popescu.

Tarifele pe care le percep firmele de paza se calculeaza la ora si variaza intre 6 si 20 de lei ( 1,4 – 4,7 euro). Tarifele maxime sunt percepute firmele care asigura paza instutiilor de credit sau transportul de valori. “Cei mai multi angajati din aceasta piata lucreaza pe 600 – 700 de lei lunar (140 – 165 euro), pentru ca firmele practica tarife minime. Comparativ, in Suedia se castiga 2.100 de euro lunar, in vreme ce in Belgia salariul unui agent depaseste 1.000 de euro”, spune Popescu.

La nivelul anului 2007, piata serviciilor de paza si securitate din Romania numara peste 100.000 de angajati la nivel national.

Principalii jucatori din piata locala sunt G4S Security Services (Danemarca), BGS (Romania), Securitas Security Services (Suedia) sau Rosegur (Spania).

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
5 idei de afaceri care pot avea succes in 2019
Setari Cookie-uri