Directorul general al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil, a cerut Guvernului sa accelereze lucrarile de infrastructura, pentru a mari consumul intern de otel, si sa incurajeze bancile sa reia creditarea, pentru a le permite clientilor sa cumpere mai mult otel, informeaza NewsIn.
Directorul general al combinatului siderurgic din sudul Moldovei a afirmat ca unitatea nu asteapta ajutoare directe de la Guvern. Ceea ce compania a propus Executivului sunt masuri indirecte de crestere a consumului intern de otel si, implicit, de relansare a productiei de la Galati. Prima masura ar fi accelerarea lucrarilor de infractructura, mari consumatoare de otel.

"Noi nu am cerut si nu ne dorim un ajutor special pentru unitatea noastra de la Galati. Ce lucruri bune se vor face pentru intreaga economie va fi bun si pentru noi. Ce am spus noi reprezentantilor Guvernului este un set de lucruri pentru a se imbunatati consumul de otel. In primul rand ar fi ca Guvernul sa adopte masuri prin care sa mareasca viteza de implementare a proiectelor de infrastructura. Toata lumea stie de volumul foarte mare care poate duce la o crestere a infrastructurii in Romania si asteptam ca acest potential sa se transforme si in realitate pentru ca mai multa infrastructura inseamna si mai mult consum de otel", a declarat, duminica, Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

O alta masura propusa Guvernului este incurajarea sistemului bancar sa relanseze imprumuturile, fapt care ar stimula clientii ArcelorMittal sa reia achizitiile de otel. "Al doilea punct important discutat cu Guvernul a fost sa adopte acele masuri care sa incurajeze bancile sa reia creditarea catre clientii produselor noastre. Prin politica monetara sa se adopte acele masuri prin care sa incurajeze clientii nostri sa se imprumute la banci, prin urmare sa cumpere mai mult de la noi", a precizat Augustine Kochuparampil.

Combinatul siderrugic ArcelorMittal Galati a primit, joi, 30 aprilie, ultimele cereri de autodisponibilizare de la angajatii care au dorit sa renunte la locul de munca in favoarea platilor compensatorii. Din debutul schemei de plecari voluntare, in decembrie 2008, cand in unitate lucrau 13.600 de oameni, aproximativ 3.000 de muncitori au depus solicitari de concediere, dintre care 1.800 au primit raspuns pozitiv si au plecat deja acasa, pana la 1 mai inclusiv.

Liderii sindicali preconizeaza ca, dintre cererile ramase de analizat, vor mai fi aprobate circa 200. Ca si colegii lor care au plecat deja, cei 200 de angajati vor incasa, in functie de vechime, plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga intre 6 si 24 de salarii compensatorii lunare si, pentru cei care sufera de boli cronice, un ajutor banesc de 5.000 de lei.

In paralel, patronatul pregateste o noua schema de plecari voluntare, exclusiv pentru cei 1.500 de muncitori din Uzina CocsoChimica (UCC), ce vor ramane fara activitate dupa inchiderea ultimelor trei baterii de cocsificare. In discutiile cu sindicatele din combinat, administratia ArcelorMittal Galati si-a exprimat intentia de a le acorda cocsarilor sume fixe cuprinse tot intre 10.000 si 25.000 de lei, dar mai multe salarii compensatorii lunare.

In aceasta perioada, siderurgistii de la Galati se afla in concediu de ohihna fortat, prin rotatie. Ei stau acasa cate cinci zile. Exceptie fac cocsarii, care stau in concediu doar trei zile. Perioada de concedii se va incheia la mijlocul lunii mai, cand salariatii vor fi trimisi din nou acasa, dar in somaj tehnic. Initial, angajatii ArcelorMittal Galati urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la 1 aprilie, insa administratia a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza. Siderurgistii care vor fi trimisi in somaj tehnic, prin rotatie, in trimestrul al doilea, vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a apelat la aceste masuri pentru a-si reduce costurile intr-o perioada in care comenzile de otel sunt prabusite, iar activitatea combinatului este mult diminuata. Cea mai drastica masura anuntata este, insa, inchiderea Uzinei CocsoChimice din combinat, unde mai functionau trei baterii de cocsificare.

Dupa oprirea lor, siderurgicul de la Galati nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ. Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri