Cel mai riscant sector de activitate romanesc a fost comertul cu amanuntul, inregistrand o crestere de 49,85% fata de anul anterior, cu un numar de 3.553 de cazuri de insolventa, potrivit unui studiu al Coface Romania.
In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

La sfarsitul anului 2008 era inregistrat un numar total de 14.489 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, 6.022 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.

Distributia pe domenii de activitate a numarului de falimente din 2008 arata o modificare a top 5 care prefigureaza sectoarele in care „unda de soc” a crizei financiare a fost simtita prima data, efecte ce vor fi cu siguranta confirmate de topul falimentelor din 2009.

„Agravarea crizei economice in Romania, lipsa unor masuri reale pentru relansarea economica promovata de autoritatile guvernamentale si restrangerea resurselor de finantare vor duce la o inrautatire severa a comportamentului de plata a companiilor. Estimam ca pana la sfarsitul anului cel putin 20.000 de companii vor intra in starea de insolventa”, a declarat Cristian Ionescu (foto), General Manager Coface Romania.

Primele trei sectoare „monopolizeaza” peste 50% din numarul de falimente.

La fel ca in anii anteriori, firmele din comert se afla pe primele locuri ca numar de insolvente, insa este de remarcat rocada intre comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul (aflat pe pozitia a doua in clasamentul din 2007).

In acest sector, orientarea accelerata a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri a dus la disparitia unui numar mult mai mare de mici comercianti. Tinand cont de faptul ca 2008 in ansamblu a fost un an bun din punct de vedere al consumului, acest lucru a avantajat activitatile de comert cu ridicata si distributie, care deja se reorientasera in parte catre marii comercianti si unde regasim o scadere a numarului de insolvente.




Constructiile reprezinta sectorul cel mai afectat de falimente in 2008, cu o crestere de 56.29% fata de 2007, fiind primul sector afectat de criza ca urmare a blocarii pietei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finantarea si acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector, intarzierii platilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum si deciziilor anuntate de multi investitori de a-si amana sau intrerupe investitiile imobiliare.

Practic, incepand cu a doua jumatate a anului 2008, comportamentul de plata al companiilor din constructii s-a inrautatit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finantarilor. Problemele de lichiditate au fost agravate de problemele pe lantul de furnizare, multe companii intrand in incapacitate de plata din cauza creantelor neincasate de la propriii clienti (in unele cazuri printre clienti numarandu-se si statul).

Nivelul preturilor materialelor de constructii a fost un element decisiv care a contribuit la falimentele din acest sector, alaturi de elementul speculativ majorandu-se si preturile terenurilor si ale materialelor de constructii, ce au contribuit la cresterea preturilor in imobilare si la blocajul deja mentionat. A doua jumatate a anului 2008 a adus o scadere spectaculoasa a preturilor, in special la produsele metalurgice, cu scaderi de 40-50%.

Transporturile si industria mobilei intra in topul primelor 5 sectoare falimentare

Avansul sectorului transporturilor pe primele pozitii in topul falimentelor este datorat atat efectelor globale ale crizei economice, resimtite la nivelul transportatorilor, in principal prin reducerea semnificativa a comenzilor de transport cauzata de restrangererea activitatii economice a clientilor traditionali, dar si prin accentuarea problemelor specifice acestui sector si a costurilor in permanenta crestere. In 2008 s-au inregistrat 811 cazuri de falimente in acest sector, reprezentand o crestere de 12,71% fata de anul precedent.

Cele mai afectate domenii in 2008

Analiza evolutiei sectoriale a numarului total de falimente existente in 2008 fata de anul anterior arata cresteri semnificative in domeniul industriei extractive (+191%), comertului cu amanuntul (+50%), constructiilor (+56%), hotelurilor si restaurantelor (+50%), IT-ului (+37%) si tranzactiilor imobiliare (+31%).

In cazul industriei extractive, care a inregistrat cea mai mare crestere procentuala a numarului de falimente, situatia este mai putin relevanta datorita numarului relativ redus de companii ce activeaza in acest domeniu si structurii companiilor insolvente (multe dintre ele avand ca obiect de activitate servicii anexe extractiei sau extractia pietrei pentru constructii).

In sectorul tranzactiilor imobiliare anul 2008 a adus o crestere de 31% a numarului de insolvente, prefigurand inceputul crizei imobiliare care afecteaza mult mai puternic si evident inceputul de an 2009.

Cresterea cu 37% a numarului de insolvente din sectorul de IT este din punctul nostru de vedere doar un preambul al crizei care afecteaza in acest moment piata respectiva. Ca toate segmentele supraincalzite, care au avut parte de o crestere fulminanta in perioada 2007 si inceputul lui 2008, sectorul IT a fost afectat de scaderea abrupta a vanzarilor incepand cu ultimul trimestru din 2008, odata cu incetinirea consumului privat si cu blocarea proiectelor guvernamentale.



La polul opus, reduceri semnificative ale numarului de falimente s-au inregistrat in industria metalurgica (-89%), agricultura (-47%), fabricarea produselor chimice (-47%) si industria alimentara (-41%).

Dintre aceste domenii, se remarca evolutia favorabila a agriculturii, care trebuie interpretata in primul rand prin reorientarea activitatii economice catre acele domenii mai putin afectate de criza financiara, observandu-se deja primele semne ale cresterii investitiilor in acest sector. Totusi o reducere a riscurilor in sectorul agricol este de natura conjuncturala. Desi exista un potential imens si o treime din populatia tarii este angrenata in agricultura, nu ne putem baza pe acest sector macinat de lipsa subventiilor si a asigurarii recoltelor, inexistenta sistemelor de irigatii, divizarea proprietatii si importurile masive.

Cele mai afectate judetele in 2008: Buzau, Harghita, Cluj si Prahova

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din 2008 s-a schimbat semnificativ fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2007. Dintre primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate, doar Bucurestiul si-a pastrat pozitia din anul anterior, situandu-se in continuare pe primul loc desi numarul cazurilor inregistrate aici s-a redus cu 25% (de la 2.313 cazuri in 2007 la 1.719 cazuri in 2008).

Dintre celelalte 9 judete aflate in fruntea listei, doar 4 se situau in Top 10 si in 2007 (Timis, Galati, Constanta si Gorj), celelalte 5 facandu-si intrarea in acest nedorit pluton fruntas in urma unor salturi spectaculoase de pe locurile detinute anterior: judetul Buzau a urcat nu mai putin de 23 de locuri, Vrancea a avansat cu 15 locuri, Harghita si Cluj cu cate 11 locuri, iar Prahova cu 8 locuri. Practic, numarul cazurilor de insolventa inregistrate in Buzau si Vrancea, judetele cu cea mai importanta dinamica in clasamentul teritorial al insolventelor, a crescut cu 202% si respectiv 156% fata de anul anterior, asemenea evolutii reprezentand adevarate semnale de alarma pentru situatia economica a acestor judete.

In primul trimestru din 2009 au intrat in insolventa 5.173 de firme

In primele 3 luni ale anului un numar total de 5.173 firme au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflandu-se in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Aceasta cifra, in crestere cu 58% fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara a anului trecut, confirma tendinta de inrautatire a situatiei companiilor romanesti identificata la sfarsitul anului anterior, pe fondul accentuarii crizei economico-financiare globale.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri