Compania franceza Lafarge a afisat o scadere de 35% a profitului operational din primul trimestru, in timp ce profitul companiei elvetiene Holcim a scazut cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care scaderea activitatii de constuctii a redus cererea mondiala de ciment, scrie NewsIn.

Profitul operational al Lafarge a scazut la 335 milioane euro, fata de 512 milioane euro in perioada similara din 2008, in timp ce Holcim a inregistrat o scadere la 74 milioane franci elvetieni (65,54 milioane dolari) a castigurilor, comparativ cu estimarea medie a analistilor, de 130 milioane franci.

Profitul net al companiei concurente mexicane Cemex a scazut in primul trimestru cu 99%, la 3 milioane dolari.

Lafarge, cel mai mare producator de ciment din punct de vedere al capitalizarii, a estimat pentru acest an o scadere a vanzarilor mondiale cu 2-5%, insa a prevazut ca preturile se vor mentine.

"Preturile ar trebui sa ramana bine directionate in general, insa o scadere a volumelor va afecta marjele operationale", a anuntat Lafarge, in timp ce Holcim s-a abtinut de la a face previziuni.

"Criza mondiala, alaturi de vremea nefavorabila ce a dus la un inceput lent in acest an in sectorul constructiilor confirma ca 2009 va fi un an dificil", a anuntat Holcim.

Lafarge si Holcim, ambele prezente in Romania, au anuntat masuri menite sa redreseze finantele afectate de costurile achizitiilor efectuate inainte de criza financiara, intr-o perioada in care incercau sa-si consolideze prezenta in pietele emergente