Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai.
Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vor fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea, noteaza NewsIn.

"Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar.

Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara.

"Cam toate cerealele vor fi afectate, deoarece sunt chiar in faza de spicuire. Speram sa nu pierdem mai mult de 10%, insa corelat cu lipsa de ingrasaminte se va ajunge la pierderi de pana la 30% din productie. Vor fi afectate si culturi precum floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar."

El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.

Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape "inexistent".

Potrivit presedintelui Agrostar, in 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, in conditiile in care se cultiva pe un total de pana la cinci milioane de hectare.

Acesta a mentionat ca efecte negative vor aparea si asupra efectivelor de animale din cauza lipsei furajelor. "Vor fi efecte destul de importante in privinta furajelor, deoarece in conditii de seceta nu se vor putea produce si ne putem astepta, la fel ca in 2007, la lichidarea unor mari efective de animale", a mai spus Niculae.

Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat recent ca temperatura va oscila puternic in mai, cu valori de pana la 30 de grade Celsius ziua si pana la -5 grade Celsius noaptea, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale.

Seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si estul Moldovei, mai arata datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internationale a Meteorologiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri