Cei aproximativ 9.000 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) ar putea intra in somaj tehnic, timp de o luna, in vara acestui an, primind doar 75% din salariu, din cauza cererii mici de carbune, transmite NewsIn.
Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a afirmat ca masura intrarii in somaj tehnic este determinata de cererea mica de carbune si de stocurile mari si ca, deocamdata, nu se stie cu exactitate care va fi luna in care minerii vor intra in somaj tehnic, in iulie sau in august.

"Stocurile de carbune sunt foarte mari, iar, daca situatia va fi la fel, nu avem alta varianta decat sa intram in somaj tehnic. Aceasta masura a fost luata de comun acord si cu sindicatele, asa ca nu vor fi probleme. Potrivit legislatiei in vigoare, ortacii vor primi 75% din salariu pe o perioada de o luna de zile, in cursul acestei veri. Productia de 15 milioane de tone pe care o avem contractata pentru acest an poate fi realizata in 10 sau 11 luni si, astfel, o luna ramane libera, pe care o putem sta acasa. Mai exista varianta concediilor colective, dar sunt deja foarte multi mineri care si-au luat concediile", a spus Burlan.

El a precizat ca productia de carbune s-a redus semnificativ anul acesta din cauza cererii reduse din partea beneficiarilor.

Minerii din cadrul SNLO au fost in concedii fortate de odihna in perioada Pastelui, pana in data de 4 mai.

Principalii beneficiari ai SNLO sunt cele doua complexuri energetice din Gorj, de la Turceni si Rovinari, dar si RAAN Drobeta Turnu-Severin. Cererea de carbune a scazut. CE Rovinari va mai achizitiona de la SNLO doar 600.000 de tone de carbune, fata de 2 milioane de tone contractate, iar CE Turceni va mai lua doar 3 milioane de tone, fata de 3,3 milioane de tone contractate.

Vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, Viorel Temelescu, a declarat ca toate masurile luate de conducere sunt in conformitate cu contractul colectiv de munca. "Toate masurile sunt luate in conformitate cu contractul colectiv de munca. Membrii de sindicat au fost avertizati, asa ca toate masurile impuse vor fi respectate de toata lumea, fara probleme“, a asustinut Temelescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri