Autoritatile din Republica Moldova au amendat cu aproape doua milioane de dolari filiala companiei romanesti Rompetrol din Republica Moldova pentru "profit ilicit", informeaza agentia Interlic de la Chisinau, citata de NewsIn.

La randul lor, reprezentantii companiei petroliere spun ca a aparut o confuzie din pricina faptului ca Rompetrol Moldova ofera acolo si servicii de consultanta/comisionariat, in numele aceleiasi companii, a carei activitate de baza este importul si distributia de carburanti pe plan intern si ca au demarat deja toate procedurile legale pentru contestarea/anularea deciziei.

"Nu excludem chiar contestarea in instanta a deciziei celor doua institutii de stat (n.r. Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) si Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) din Republica Moldova). Grupul Rompetrol este prezent inca din 2002 in Republica Moldova, activitatea de baza a companiei fiind importul si distributia de carburanti pe plan intern, atat prin cele 12 benzinarii operate cat si prin activitatile de wholesale (en gros). Activitatile derulate de Rompetrol Moldova respecta atat legislatia interna in vigoare cu privire la importul si distributia de carburanti, cat si cea internationala prin apartenenta la Grupului Rompetrol", spun reprezentantii Rompetrol Moldova.

Acestia precizeaza ca Rompetrol Moldova ofera pe piata de profil din Republica Moldova si servicii de consultanta/comisionariat, prin care nu realizeaza efectiv importul/distributia de produse. Serviciile oferite nu intra sub incidenta Legii 461-XV privind piata produselor petroliere, acestea fiind motivul deciziei de sanctionare.

"Companiile care apeleaza la serviciile oferite de Rompetrol Moldova pentru identificarea, achizitia si plata carburantilor in cele mai bune conditii detin licente de import, platesc taxele aferente acestor activitati, si realizeaza efectiv importul/distributia carburantilor", potrivit reprezentantilor companiei petroliere.

In urma verificarilor efectuate la Rompetrol Moldova, angajatii Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) si ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) au constatat ca aceasta depasise "rata rezonabila de rentabilitate fixata de legislatie" pentru afacerile de pe piata produselor petrolire in Republica Moldova, potrivit serviciului de presa al CCCEC.

Din control a rezultat ca in 2008, societatea nu a inregistrat in mod adecvat in evidentele proprii profitul de 24,2 milioane lei moldovenesti (2,15 milioane dolari). Astfel, prin admiterea incalcarilor mentionate, a fost atinsa o rata a rentabilitatii de 13,97% si a obtinut un profit illicit din activitatea pe piata produselor petroliere in valoare de 9,87 milioane lei (875.000 dolari).

Pentru incalcarile stabilite, in conformitate cu prevederile art.10 alin.6 din Legea "Cu privire la antreprenoriat si intreprinderi" nr.845-XII din 03.01.1992, agentului economic i-au fost aplicate sanctiuni economice in marimea venitului ilicit si o amenda de aceeasi valoare.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piata produselor petroliere, sub incidenta prezentei legi cade activitatea de import, transport, depozitare si comercializare a produselor petroliere, avand ca scop crearea unor conditii favorabile pentru relatiile de pe piata interna a produselor petroliere, aprovizionarea fiabila a consumatorului cu produse petroliere de calitate, dezvoltarea concurentei loiale si protectia drepturilor si intereselor legitime ale consumatorului.

In acest scop, legea impune o rata rezonabila de rentabilitate, prevazuta in Metodologia formarii si aplicarii preturilor la produsele petroliere si la gazul lichefiat, care integral pe intreprindere nu poate depasi 10% din consumurile si cheltuielile anuale totale ale intreprinderii pentru activitatea de import si comercializare cu ridicata, cat si cea de comercializare cu amanuntul a produselor petroliere principale si a gazului lichefiat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri