Petrom a semnat un contract cu BEI si BERD pentru doua credite corporative negarantate, fiecare in valoare de 200 milioane de euro, cu o maturitate de 12 ani, pentru a asigura o parte din finantarea centralei electrice de la Brazi, a anuntat compania.

„Prin aceste doua credite, incheiem practic procesul de finantare agreat in 2008, care, impreuna cu creditul intragrup de la OMV si cash flow-ul generat de companie, ne asigura resursele necesare indeplinirii obiectivelor noastre pentru perioada 2009-2010. Cele doua credite de la BERD si BEI asigura finantarea pe termen lung pentru centrala electrica greenfield de la Brazi, de 860 MW, proiect ce se ridica la peste 500 milioane de euro si care va acoperi 9% din productia de electricitate a tarii, la nivelul anului 2012, anul total operational al centralei", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania. Proiectul include construirea unei conducte de gaze cu lungimea de 30 km, pentru furnizarea gazului si o linie de alimentare electrica de inalta tensiune, pentru transmiterea energiei electrice in reteaua nationala.

De asemenea, Petrom s-a mai imprumutat din octombrie 2008 si pana acum cu alte 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

Petrom a semnat in 31 martie 2009 contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 milioane euro prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Creditul va fi utilizat pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.

Totodata, in 21 ianuarie 2009, Petrom a anuntat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, ca a obtinut o linie de finantare de tip revolving, de pana la 500 milioane de euro, de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

In octombrie 2008, compania petroliera a contractat o linie de credit in valoare de circa 375 milioane de euro in multi-valuta, pe trei ani, semnand, practic, unul dintre cele mai mari imprumuturi acordate vreodata unei firme locale, care depaseste chiar finantarea atrasa in 2007 de RCS&RDS. Imprumutul a fost unul preferential, acordat de un club de cinci banci, care au o buna relatie cu Petrom si cu OMV, actionarul majoritar. Este vorba despre UniCredit Bank Austria AG, Credit Agricole Luxemburg S.A., Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG si Société Générale Bank&Trust (SGBT).

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri