Criza financiara care a dus la blocarea sectorului constructiilor afecteaza grav afacerile firmelor de arhitectura, acestea confruntandu-se cu o criza de lichiditate din cauza proiectelor rezidentiale intrate in stand-by.
PZP, firma de arhitectura cu afaceri de 1,5 milioane de euro in 2008, a inregistrat o scadere a businessului de 50% in primul trimestru. “Cea mai mare problema pentru firmele de arhitectura o reprezinta lipsa de lichiditati din piata, din cauza ca in imobiliare nu mai investeste nimeni acum, poate doar jucatorii de poker”, spune Liviu Zagan, unul dintre cei trei proprietari ai PZP.


Firma de arhitectura are de recuperat circa 400.000 de euro de la clienti care nu mai dispun de resurse financiare. “Avem facturi pentru care nu am primit bani de opt luni”, adauga Zagan. Comparativ cu inceputul lui 2008, valoarea contractelor semnate de PZP la inceputul acestui an s-a diminuat semnificativ. Contractele importante pe care le-a semnat firma de arhitectura in primele luni ale lui 2009 au o valoare cumulata de circa 250.000 de euro. Data fiind blocarea sectorului de imobiliare, reprezentantii PZP se asteapta la o scadere a businessului pe 2009, evitand sa faca prognoze. “Cu ce sa faci pe «praful» acesta, cand multe firme de constructii au intrat in faliment?!”, se intreaba retoric Zagan.

El mentioneaza ca din cauza situatiei dificile din piata, salariile arhitectilor au scazut cu circa 20% fata de anul trecut, fee-urile urmand acelasi scenariu. “Daca anul trecut preturile pe metrul patrat proiectat variau intre 15 si 25 de euro, acum tarifele practicate pe piata sunt de 15-20 de euro”, afirma Zagan.

Banii pe care ii incaseaza firmele de arhitectura in urma proiectelor se calculeaza in mai multe feluri, doua dintre acestea fiind perceperea unui procent din costul total al investitiei sau pe metrul patrat proiectat. “Pe parcursul ultimilor ani am pus la punct un sistem de calcul al timpului pe care il petrecem lucrand pentru fiecare proiect in parte, lucru care ne ajuta sa stabilim si tarifele pe care le percepem”, spune Vadim Patriciu, partener in cadrul PZP.

Firma este detinuta de Liviu Zagan (31 de ani), Vadim Patriciu (31 de ani), nepotul omului de afaceri Dinu Patriciu, si de Andrei Panaitescu (30 de ani). Cei trei asociati detin participatii aproape egale in randul PZP, Vadim Patriciu avand cu o sutime mai mult decat Zagan si Panaitescu, respectiv 33,34%.

PZP are trei linii de business: proiectare pentru cladiri, amenajari interioare si urbanism.

“Proiectele care o sa mearga foarte bine anul acesta sunt cele de urbanism si cele de amenajari interioare pentru ca sunt cele mai ieftine”, afirma Zagan. In urma cu doi ani, PZP si firma britanica Aukett Fitzroy Robinson, care la acea vreme ii era partener, au incasat 70.000-80.000 de euro din amenajarea sediului din Bucuresti al companiei de audit si consultanta Deloitte. Serviciile de amenajari interioare si de urbanism reprezinta doar 25% din cifra de afaceri a companiei.

Proiectele reprezentative pentru portofoliul companiei sunt Olympia Tower (zona Piata Muncii) si Victoria Center (zona Piata Victoriei), proiecte dezvoltate de fondul de investitii grecesc Blue House, semnate alaturi de britanicii de la Aukett Fitzroy Robinson. Compania a renuntat anul trecut la parteneriatul pe care il avea cu Aukett, PZP avand in prezent un birou propriu si la Rotterdam, in care lucreaza un singur om, Bogdan Saileanu.

PZP a decis sa-si faca un birou la Rotterdam in incercarea de a-si largi portofoliul de clienti. “Fara un portofoliu de clienti nu poti face nimic ca firma de arhitectura. Este mult mai usor sa castigi clienti cu o firma care are un portofoliu mare de clienti, decat cu o firma ca are un portofoliu mai mic”, mai spune Zagan.

PZP, care are 15 angajati, a inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro in 2008, in crestere cu peste 12% fata de anul precedent si un profit net de circa 150.000 de euro, dublu fata de 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Compania românească Ruris donează 600 de aparate pentru igienizare
Setari Cookie-uri