Consumul de ciment pe piata romaneasca a stagnat in prima jumatate a anului, fiind posibila chiar o usoara descrestere, insa in ultimele doua luni producatorii nu pot acoperi necesarul de ciment, potrivit conducerii patronatului din domeniu. In prima jumatate practic nu a prea fost crestere la ciment, a fost o usoara scadere sau stagnare. De doua luni si jumatate nu putem insa sa livram cat ciment ni se cere, a declarat, ieri, Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM) si reprezentantul unuia dintre principalii producatori, grupul german HeidelbergCement. Potrivit Mediafax, el a precizat ca mizeaza pentru 2005 pe o crestere cantitativa a pietei cu 3-5%.

Piata este controlata de grupurile HeidelbergCement, Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), cu cote aproximativ egale.


Coprocesarea deseurilor, un serviciu cu efecte benefice pentru mediu


Afirmatia lui Rohan privind stagnarea vanzarilor in prima jumatate a anului contrazice anunturile celorlalti doi competitori. Astfel, potrivit grupului elvetian, Holcim Romania a raportat pentru primul semestru, cantitativ, o crestere cu 14,1% fata de perioada similara din 2004. Si Lafarge a anuntat, pentru aceeasi perioada, rezultate foarte bune pe pietele din Europa de Est, in Romania, Serbia si Rusia, apreciind ca in aceste state cresterea vanzarilor ramane robusta. Producatorii de ciment din Romania au investit pana in prezent peste 10 milioane de euro pentru dotarea fabricilor cu instalatii si echipamente necesare procesarii de deseuri, proces care va continua prin alocarea unor sume totalizand 30 de milioane de euro. Coprocesarea deseurilor este un serviciu prestat pentru societate, cu efecte benefice pentru mediu. Ne dorim sa incheiem parteneriate cu comunitatile locale si ONG-uri pentru gasirea unor solutii. O prima solutie este utilizarea si coprocesarea de cauciucuri uzate in industria cimentului, a spus Rohan. Potrivit acestuia, cantitatea de deseuri generata anual se ridica la circa 50.000 de tone, iar industria cimentului poate procesa atat acest volum, cat si cantitatea depozitata. Rohan a precizat ca, in 2004, fabricile de ciment au procesat circa 10.000 de tone de cauciucuri uzate. Industria de ciment plateste o taxa privind emiterea de dioxid de carbon, insa pentru arderea deseurilor nu achita nici o taxa. Am negociat cu cei care ne aduc deseuri si, in functie de natura si cantitatea de desuri, stabilim ce sume primim, a aratat Rohan. Totodata, producatorii de ciment ar putea prelucra o parte a deseurilor municipale, reprezentand cel mult 30% din total, cu conditia ca acestea sa fie sortate corespunzator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri