Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si compania siderurgica ArcelorMittal vor negocia un act aditional la contractul de privatizare care va viza inchiderea Uzinei CocsoChimice si construirea alteia noi dupa depasirea crizei.
"Obiectivul investitional pentru CocsoChimie ramane acelasi, si ca valoare, si ca destinatie. Nu pot fi plimbati banii dintr-o parte in alta, insa un act aditional care sa permita fie inchiderea uneia si deschiderea alteia intr-un interval de timp este posibil. Exista, in cadrul aceleiasi destinatii si aceluiasi volum investitional, posibilitatea de a face alta unitate cocsochimica", a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache, citat de NewsIn.

Oficialul a precizat ca luarea la cunostinta de catre AVAS despre inchiderea Cocseriei de la Galati, dar si asumarea de catre ArcelorMittal a unei investitii care sa suplineasca aceasta inchidere vor face obiectul unui act aditional la contractul de privatizare a fostului SIDEX Galati. Documentul urmeaza sa fie negociat de cele doua parti foarte curand.

"Eu cred ca saptamana viitoare o comisie de la AVAS, formata din reprezentantii Departamentului pentru Monitorizarea Post-privatizarii si, respectiv, ai Directiei de Restructurare, vor fi prezenti la Galati pentru o perioada de timp. Acestia vor prezenta un raport conducerii AVAS, dupa care vom purcede la negocieri cu privire la incheierea actului aditional", a spus Mircea Ursache.

Presedintele AVAS a adaugat ca, desi compania siderurgica ArcelorMittal Galati ar putea negocia cu statul de pe o pozitie forte in contextul crizei economice, Autoritatea nu va face rabat de la termenii stipulati in contractul de privatizare.

"In legatura cu contractul de privatizare, din ceea ce imi permite mie contractul sa va spun legat de conditiile de monitorizare post-privatizare, criza economica este o cauza obiectiva, chiar de forta majora. Vreau sa va asigur ca nu vom acorda niciun fel de facilitate companiei ArcelorMittal in ceea ce priveste modificarea contractului de privatizare. Asta inseamna ca, in cadrul contractului, atat volumul investitional pe mediu, cat si tehnologic, trebuie realizat ca valoare absoluta. Mai mult decat atat, din punct de vedere al destinatiei fiecarui obiectiv investitional, nici acesta nu va fi modificat", a incheiat presedintele AVAS, Mircea Ursache.

Insotit de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, presedintele AVAS a participat, miercuri, la inaugurarea instalatiei de desprafuire secundara de la Otelaria nr. 1 din combinatul galatean, investitie de mediu cifrata la 20 de milioane de dolari. Cu aceasta ocazie, ministrul Mediului a declarat ca si-ar dori sa participe la astfel de evenimente mai multe zile din saptamana, in loc sa stea la birou si sa contabilizeze masuri nerealizate.

Combinatul siderurgic SIDEX Galati a fost privatizat in anul 2001, pachetul majoritar de actiunii fiind cumparat, la pretul de 50 de milioane de dolari, de compania anglo-indiana LNL Holdings NV, acum ArcelorMittal. In momentul privatizarii, combinatul galatean avea 27.000 de angajati, iar acum a ajuns la 11.700, dupa valuri succesive de autodisponibilizare, in care muncitorii au fost incurajati sa renunte la locurile de munca in schimbul unor plati compensatorii consistente. Numarul de salariati se va reduce si mai mult dupa plecarea, in urmatoarele luni, a celor 1.400 de muncitori din Uzina CocsoChimica. Aceasta capacitate va fi inchisa in luna iunie, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei.

Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ. Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand circa 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri