Planul actionarilor RAFO de-a returna statului pachetul majoritar in schimbul iertarii de datorii a esuat. Fiscul poate sa-si vada de lichidarea rafinariei.

Hotarirea actionarilor Rafo Onesti din data de 30 martie cu privire la conversia in actiuni a creantelor statului la aceasta companie a fost invalidata de justitie, tribunalul Brasov hotarind nulitatea acestei decizii, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In consecinta, aceasta creanta isi pastreaza rangul de prioritate printre celelalte creante contra Rafo Onesti, iar statul roman nu a redevenit actionar la Rafo, se precizeaza in comunicat.

Active vindute la licitatie

Acum, fiscul poate sa dea curs cererii FMI de a obtine falimentul rafinariei. Procedura de faliment ar insemna ca activele sa fie vindute la licitatie, iar actualul actionar majoritar, Balkan Petroleum, sa ramina cu o societate fara patrimoniu. Sansele ca statul sa isi recupereze creantele in valoare de 300 de milioane de euro sint destul de mici, insa criza petroliera ar putea trezi interesul unora dintre companiile regionale care au nevoie de capacitate de rafinare.

Rafinaria ar fi vinduta

Reprezentantii Balkan Petroleum au anuntat la un moment dat ca ar fi vindut RAFO grupului rus Alfa Oil. Insa chiar daca acest lucru ar fi adevarat, situatia rafinariei nu se schimba cu nimic. Falimentul nu presupune in mod obligatoriu inchiderea rafinariei, asa cum pretind citiva europarlamentari verzi, adusi in Romania de sindicatele care au incercat sa faca presiuni chiar inainte de pronuntarea sentintei. Daca lichidatorul va urmari obtinerea celui mai bun pret, va vinde instalatiile in stare de functionare si nu la fier vechi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri