"A scazut pretul laptelui de la inceputul anului chiar la jumatate, de la 1,2-1,3 lei/litru, la sfarsitul anului trecut, pana la 0,7-0,6 lei/litru in luna mai. In unele locuri se vinde chiar cu 0,5 lei/litrul. Vanzarile au scazut pentru ca oamenii nu mai au bani odata cu aceasta criza si daca am fi mentinut pretul, nu mai puteam vinde deloc, asa ca am fost nevoiti sa ieftinim", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Bovine din Romania, Toader Neata.

Potrivit lui Neata, chiar si in conditiile reducerii preturilor, vanzarile de lapte au scazut de la inceputul anului cu pana la 30%.

Acesta a explicat ca fermierii nu mai pot rezista pe piata deoarece au ajuns sa vanda laptele sub costul de productie, in conditiile in care nu au primit nici toate subventiile de la stat.

"Nu s-au acordat in totalitate subventiile pentru calitatea laptelui, nici pentru trimestru patru din 2008, nici subventia pe pamant din 2008, nici cea pe animal, si a trecut deja jumatate de an. Unele dintre aceste subventii au fost primite doar de fermierii mici cu cateva hectare, iar la cei cu peste 15 hectare nu s-a acordat nimic", a mai spus Neata.

Acesta a adaugat ca desi subventiile sunt mici, in comparatie cu cele acordate in alte state europene, autoritatile romane impun si numeroase impozitari care reduc si mai mult subventiile fermierilor.

"Noi primim mult mai putin decat in statele membre vechi ale Uniunii Europene. Astfel, primim 0,3 lei pentru litru, subventie pentru calitatea laptelui, dar ne mai ia si cota unica de impozitare, 16%, si TVA 19%, deci dintr-o data se duc 35%. Asta inseamna ca din 0,3 lei se mai reduce pana la 0,2 lei pe litru. Cand am discutat cu domnul ministru (ministrul Agriculturii - n.r.) despre cei 16%, acesta a fost surprins, nestiind de aceasta taxa", a precizat presedintele Sindicatului Crescatorilor de Bovine din Romania.

Toader Neata a declarat in luna martie ca pretul laptelui a scazut, in primele trei luni din acest an, cu circa 0,2-0,3 lei/litru, ajungand pana la 0,8 -1leu/litru.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat recent ca vanzarile de lapte de pe piata romaneasca au scazut cu 30 de procente in primele trei luni din 2009, trend manifestat la nivelul majoritatii tarilor din Uniunea Europeana.