Multe firme de avocatura au efectuat deja restructurari interne, pentru a calibra resursele la un nivel pe masura cererii existente in piata, proces care, conform estimarilor avocatilor de la Cozmaciuc Puiu & Oprea, va continua, fiind posibila inclusiv dezmembrarea unora dintre companiile de profil de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt „de asteptat” reducerile sau chiar rezilierile unor contracte de consultanta juridica de afaceri, ca urmare a eforturilor companiilor de a reduce costurile. „Totusi, nu credem ca, in vremuri de criza, reducerea costurilor prin renuntarea la serviciile consultantilor juridici este o decizie inteleapta. Metaforic vorbind, este ca si cand, in fata unui asediu, conducatorii ar renunta la cei ce pazesc portile cetatii, in speranta ca poate portile vor rezista de la sine”, a spus Etienne Oprea, Avocat Partener al casei de avocatura de business Cozamciuc Puiu & Oprea.

“Volumul serviciilor de consultanta juridica de afaceri pentru tranzactiile curente, de dezvoltare si pentru investitii a inregistrat, in primele patru luni ale acestui an, o scadere de aproximativ 25-35%, in timp ce, in aceeasi perioada, asistenta si reprezentarea juridica pe segmentul de conciliere si litigii a crescut cu 35-40%”, a aratat reprezentantul firmei Cozmaciuc Puiu&Oprea.

Toate ariile care au nevoie de experienta avocatilor in managementul crizei au marcat cresteri importante in ultima perioada: negocierile contractuale, procedura concilierii, litigiile comerciale, reorganizarea, procedura insolventei, restructurarea finantarilor, litigiile de munca etc.

„Anul 2009 va fi un an <<de cotitura>> inclusiv pentru avocatura de business: intram intr-o noua etapa de dezvoltare a acestei piete, in care clientii sunt cu mult mai <<sensibili>> cu privire la pretul platit pentru serviciile juridice, cu mult mai exigenti in ceea ce priveste rezultatele obtinute si, in consecinta, apar forme de contractare a serviciilor juridice pe baza unor derivate ale parteneriatelor, in sensul unor asocieri intre clienti si casele de avocatura pentru realizarea unui scop comun. In aceasta forma, clientii aloca costuri mult mai reduse pentru serviciile juridice curente, lasand ca rezultatele obtinute (daca acestea vor fi obtinute) sa determine in mai mare masura remunerarea finala a serviciilor avocatului”, a precizat Etienne Oprea.

Ca si comportament al clientilor in perioada de criza, avocatii de la Cozmaciuc Puiu & Oprea au subliniat si reticenta unor companii de a marca eventuale pierderi la un nivel inca acceptabil (stop loss), persistand in sustinerea unor batalii <<pentru cauze pierdute>> sau care le genereaza pierderi continue, in loc sa isi concentreze atentia si resursele spre noi optiuni.

Firmele apreciaza mai mult ca niciodata orientarea avocatilor catre client, ideile inovatoare ale acestora, intelegerea afacerii si a obiectivelor de afaceri, experienta, capacitatea avocatului de a influenta deciziile de business ale partenerilor de negociere, orientarea spre obtinerea de rezultate, disponibilitatea de a asculta, timpul de raspuns, precum si flexibilitatea avocatului de a raspunde nevoilor si cerintelor imediate ale clientului.

„Putem remarca o transformare a unora dintre avocati in adevarati <<sfatuitori de taina>>, oameni de incredere cu care clientii dezbat planurile lor de afaceri ori temerile lor cele mai profunde. In aceste vremuri de criza, clientii cauta si apreciaza avocatii negociatori, care detin experienta si instrumentele necesare pentru deblocarea relatiilor de afaceri ajunse in impas si sunt in masura sa obtina rezultate pozitive inca din faza pre-procesuala - a concilierii, ori chiar sa salveze unele relatii ajunse in impas” a explicat avocatul Etienne Oprea.

In ceea ce priveste domeniile de activitate care necesita un volum mai mare de servicii de asistenta si reprezentare juridica in aceasta perioada, avocatii de la Cozmaciuc Puiu & Oprea considera ca nu se poate vorbi de cresteri datorate exclusiv crizei economice. „Desigur, anumite domenii par sa aiba momentan mai multa nevoie de avocati decat altele, insa acest fapt l-as pune mai degraba pe seama complexitatii naturii relatiilor (i.e. financiar-bancar, leasing, asigurari etc), existentei unor domenii cu un grad de reglementare legislativa mult mai ridicat comparativ cu altele si care, in consecinta, necesita specializare si experienta din partea avocatilor”, spune Etienne Oprea.

Cozmaciuc, Puiu & Oprea este o societate civila de avocati specializata in proiecte de finantari structurate, restructurarea finantarilor, elaborarea si implementarea sistemelor juridice de management si afaceri.

Portofoliul de clienti al Cozmaciuc, Puiu & Oprea variaza de la afaceri de tip start-up pana la mari companii multinationale, institutii financiare, companii de real estate si alti jucatori importanti pe piata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri