Petrom a inceput constructia efectiva a centralei electrice pe gaze de la Brazi, ce va avea o putere instalata de 860MW, pentru care vor fi investiti circa 500 milioane euro, potrivit unui comunicat emis de Petrom.
Acesta este cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania, iar lucrarile pregatitoare au fost demarate inca din 2008.

Petrom va incepe furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011, anunta NewsIn.

"Petrom a luat decizia construirii centralei de la Brazi in 2007, avand in vedere contextul din Romania: capacitati de generare invechite, care necesita investitii semnificative pentru a fi inlocuite cu altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult reduse, costurile ridicate pe care le presupune respectarea standardelor de mediu ale UE, dar si estimarea cresterii cererii de energie (circa 18% pentru perioada 2007 – 2015)", se arata in comunicatul companiei.

Un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia) va construi si livra la cheie centrala electrica, termenul de livrare fiind septembrie 2011.

"In contextul pietei romanesti de electricitate, abordarea acestui sector este o oportunitate deosebita pentru Petrom, unul dintre cei mai importanti producatori de gaze din Romania. Extinderea activitatilor noastre in sectorul de energie electrica constituie o componenta semnificativa pentru dezvoltarea sustenabila a companiei. Acest proiect privat de generare de electricitate va contribui la cresterea securitatii energetice a Romaniei, in conditiile respectarii tuturor normelor de mediu ale UE", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Centrala va avea doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur si o eficienta crescuta, de circa 57%, comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania care dezvolta puteri similare, potrivit datelor companiei.

"Proiectul nostru, in care investim circa 500 milioane de euro, este un pas important nu numai pentru companie, dar si pentru piata de electricitate din Romania. Dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei. Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an", a declarat membrul directoratului Petrom, responsabil cu Gaze naturale, Energie si Produse chimice, Gerald Kappes.

Proiectul centralei de la Brazi include constructia unei conducte, cu o lungime de 30 de km, care va asigura transportul gazelor catre centrala, si a unei linii de inalta tensiune, cu lungimea de 3 km, pentru conectarea centralei la sistemul national de inalta tensiune.

Finantarea proiectului este asigurata atat din surse interne cat si prin doua credite corporative negarantate semnate cu BEI si BERD, fiecare in valoare de 200 milioane de euro.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Compania exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 19 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri