“Masterele in regim e-learning au inceput in 2005, cu doar 300 de cursanti. Ulterior, programul de matere online a fost extins, iar acum avem 2.500 de cursanti si circa 2.000 de absolventi”, a declarat Cristina Stefania Curea, seful serviciului Tehnologia Invatamantului Online din ASE, in cadrul unui eveniment organizat de divizia de new media a grupului Realitatea Catavencu.

Cei care urmeaza un master derulat pe o platforma de e-learning beneficiaza de aceeasi pregatire ca si un cursant al unui master la zi, insa totul se desfasoara online. Costul unui program de master online in cadrul ASE este aceleasi cu cel al unui master la zi, respectiv 1.500 de lei/semestru (350 de euro), durata masterului fiind de patru semestre. Pentru anul universitar 2009/2010, institutia de invatamant superior are in oferta 11 mastere online si peste 1.500 de locuri disponibile.

Pe langa masterele online, institutia de invatamant superior a mai dezvoltat pe platforma de e-learning si o serie de cursuri postuniversitare, precum si un serviciu de preadmitere pentru elevii de liceu care vor sa studieze in cadrul ASE.

In cadrul serviciului online de preadmitere, elevii pot rezolva cateva mii de teste propuse in perioada 2004-2008 la toate disciplinele de concurs sau pot parcurge sinteze de economie. Accesarea serviciului online de preadmitere este gratuita. “Anul trecut, am avut 8.000 de utilizatori ai serviciului de preadmitere, iar pana in prezent sunt circa 5.500, dar ne asteptam la o crestere in perioada urmatoare, cand liceenii vor trece de examenul de Bacalaureat”, a spus Curea.

Academia are circa 45.000 de cursanti, din care 22.000 sunt studenti, 20.000 sunt masteranzi, iar restul sunt doctoranzi si alti cursanti. In 2007, ASE-ul a avut venituri de 77,8 de milioane de euro, dintre care aproximativ 21,5 de milioane de euro au fost obtinuti din taxe de scolarizare.

La sfarsitul anului universitar 2007-2008, ASE-ul a livrat pe piata 16.000 de absolventi, ca urmare a aplicarii prevederilor Conventiei de la Bologna incepand cu anul 2005, in urma careia doua generatii au absolvit in acelasi an studii superioare.

Introducerea ciclului de licenta Bologna inseamna ca fiecare student parcurge trei ani in cadrul ciclului de licenta, dupa care se recomanda urmarea unui master de doi ani pentru a se specializa intr-un anumit domeniu.