Piata de fuziuni si achizitii (M&A) a transmis in ultima saptamana o unda de dinamism doar prin prisma unei tranzactii pe plan local, a unui studiu cu cei activi consultanti si printr-o serie de discutii de vanzare pe pietele internationale.
1. Investitie BERD de 6 milioane de euro. Pehart Tec, producator de articole din hartie tissue (servetele sau prosoape din hartie, sub brandul Pufina), a atras o infuzie de capital de 6 mil. euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

2. Topul celor mai active firme de consultanta si case de avocatura in M&A. Banca de investitii Merrill Lynch este consultantul financiar care a intermediat cele mai valoroase tranzactii in 2008 si pe parcursul primului trimestru din 2009, iar compania de consultanta si audit Deloitte a asistat cele mai multe deal-uri (9, in valoare totala de de 770 milioane de dolari), potrivit unei analize a companie de cercetare DealWatch. Tuca Zbarcea & Asociatii este compania care a intermediat in 2008 si in primul trimestru din 2009 atat cele mai mai multe, cat si cele mai valoroase tranzactii, compania fiind consultant pentru 20 “deal-uri” corporate si tranzactii pe Bursa, in valoare de 3,83 mld. dolari.

3. Fee-urile din M&A, lovite de criza. Onorariile obtinute de consultantii din fuziuni si achizitii vor ajunge in acest trimestru la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, pe fondul reducerii numarului de deal-uri, ca urmare a recesiunii, potrivit analistilor bancii de investitii din New York Freeman&Co.

4. GM vinde marcile Hummer si Saturn. Producatorul auto a ajuns la un acord preliminar privind vanzarea marcii Hummer, vrand astfel sa pastreze cel putin 3.000 de slujbe in Statele Unite. De asemenea, GM a incheiat un acord preliminar pentru vanzarea marcii Saturn grupului Penske Automotive, o afacere ce ar permite pastrarea a peste 350 de contracte cu dealerii si salvarea a 13.000 locuri de munca.

5. Zvonurile despre exitul lui Patriciu din Rompetrol.
Dinu Patriciu a infirmat informatiile potrivit carora ar vinde pachetul de 25% din actiunile Rompetrol, iar Rompetrol Rafinare (RRC) a transmis un comunicat in care spune ca nu detine informatii privind schimbari ale actionariatului la nivelul Grupului Rompetrol.

6. Piata de M&A din UK, pe locul doi. Piata de fuziuni si achizitii din Marea Britanie este a doua ca marime pe plan mondial, dupa cea din Statele Unite, cu tranzactii de 56,3 miliarde de dolari incheiate in 2009.

7. Japonia, cea mai activa piata de M&A din Asia. In primele trei luni din 2009, piata de fuziuni si achizitii din Japonia a scazut doar cu 19% fata de perioada similara din 2008 (30 mld. dolari), detinand 30% din regiunea Asia-Pacific. Spre comparatie, in China, activitatea de M&A a insumat tranzactii de 19,6 mld. dolari, adica 19,5% din valoarea sectorului din regiunea asiatica, conform unui studiu Dealogic.

8. Intel, la cumparaturi. Cel mai mare producator mondial de cipuri, cumpara compania Wind River Systems pentru aproximativ 884 milioane dolari, pentru a viza o piata noua in urma extinderii diviziei de software. Intel va plati 11,50 dolari/actiune in numerar pentru fiecare actiune Wind River.

9. OTP Bank discuta vanzarea diviziei sale din Ucraina. Cea mai mare banca ungara a analizat vanzarea diviziei sale din Ucraina catre grupul bancar rusesc Sberbank. Analistii cred ca cea mai mare banca din Rusia ar putea folosi sumele obtinute astfel pentru a contracara efectele pierderilor din credite neperformante si pentru a finanta achizitii.

10. GED isi consolideaza echipa din Romania.
Compania de private equity GED si-a consolidat echipa din Europa de Sud-Est, avand ca obiectiv general asigurarea pozitiei de lider a companiei in regiune.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri