Cei 2.000 de angajati disponibilizati de Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie financiara de pe piata locala, au primit in perioada 2007 - 2009, intre 2 si 22 de salarii compensatorii, in functie de vechime.
Pe de alta parte, Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, care activeaza in domeniul sistemelor de invelitori si materiale de constructii, a acordat celor circa 30 de angajati disponibilizati incepand cu sfarsitul anului trecut, doar trei salarii compensarii.

Prin urmare, de ce exista diferente intre sprijinul financiar acordat angajatiilor din companiile mari in caz de disponibilizare, comparativ cu salariatii companiilor mai mici? Ce prevede Codul Muncii in privinta banilor care se acorda angajatilor disponibilizati sub forma de compensatii? Cat de important este rolul sindicatului in procesul de negociere dintre management si restul angajatilor, pentru stabilirea compensatiilor?

“Singura prevedere referitoare la salariul compensatoriu pentru situaþia disponibilizarii se gaseste in contractul colectiv de munca unic la nivel national, care prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu þin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. Prin urmare, in lipsa unor prevederi mai avantajoase in contractele colective de munca la nivel inferior sau chiar in contractul individual de munca, angajatii disponibilizati au dreptul sa primeasca un singur salariu drept compensatie”, spune un avocat al uneia dintre cele mai importante case de avocatura de pe plan local.

De multe ori insa, exista situatii in care angajatii concediati nu primesc niciun fel de despagubire financiara, fiind fortati de angajatori sa plece din companii. In alte cazuri, chiar daca nu sunt stipulate anumite clauze in contract privind cuntumul unor compensatii financiare in cazul unor disponibilizari, angajatorii ajung la un acord cu angajatii si cei din urma se aleg cu o anumita suma de bani in buzunar.

Astfel de practici se intalnesc adesea in sectorul contructiilor, unul din domeniile cele mai afectat de criza financiara globala. “Cauzele acestor diferente intre sumele compensatorii pe care le primesc unii angajati fata de alti, tin numai de negocierile din cadrul fiecarei companii cu ocazia incheierii contractului individual/colectiv de munca, respectiv de generozitatea angajatorului, in cazul in care nu exista prevederi referitoare la compensatii in contractele individuale sau in contractul colectiv de munca”, afirma Cristina Masters, partener la casa de avocatura Nicolescu & Masters.

Pe de alte parte, Viorel Ghete (foto), managing partner BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane care a asistat restructurarea unor companii precum Petrom, Alstom Transport sau Distrigaz Sud, considera ca apartenenta la anumite ramuri de activitate explica de ce anumite companii sunt mai generoase decat altele in privinta banilor pe care ii acorda angajatilor disponibilizati. “Asa se explica faptul ca in companiile cu multi salariati, care au trecut printr-un proces de privatizare, angajatii sunt foarte bine protejati in cazul concedierilor colective. Noii investitori au preluat aceste prevederi avantajoase in caz de disponiblizare”, spune Ghete. BPI Romania a asistat restructurarea Petrom, unul dintre cei mai importanti angajatori de pe piata locala, care in primele trei luni ale acestui an a renuntat la peste 1.500 de salariati.

Negocierea contractelor colective de munca implica o discutie prelungita intre management, avocati, consultanti si nu, in ultimul rand, intre sindicat, care reprezinta vocea salariatilor. “La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca parþile sunt egale si libere. Uneori, conducerea societatii doreste sa acorde compensatii mai mari decatcele care au fost negociate in cadrul contractului colectiv de munca, dar,din punct de vedere strict juridic, nu cantareste mai mult cuvantul unei parti, deoarece cuantumul minim al compensatiilor este deja stabilit prin contract”, subliniaza Cristina Masters.

De multe ori insa, rolul sindicatelor este foarte important atunci cand se iau decizii intr-o companie cu foarte multi angajati. De exemplu, BCR s-a confruntat la inceputul acestui an cu amenintari cu greva din partea Federatiei Sindicatelor Independente din cadrul institutiei, care era nemultumita de majorarea salariala propusa de conducerea bancii pentru acest an. In 6 martie, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, preciza ca "suntem pe cale de a semna un acord cu sindicatele". Ulterior, la sfarsitul lunii mai, reprezentantii BCR anuntau ca salariile au crescut cu 3,15%.

In situatiile in care procedurile de disponibilizare a personalului sunt putin cunoscute in companii, rolul consultantului poate fi determinant. “ Prin expertiza pe care o detine in proiecte similare, consultantul poate anticipa riscurile, scurta astfel durata de implementare, respectiv atenua obstacolele care apar”, mentioneaza Ghete.

In cazul unei disponilizari, toti salariatii beneficiaza de aceleasi drepturi, indiferent daca unii sunt pe pozitii executive, iar altii au joburi de entry-level. “Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii angajatorului. Prin contractul individual se pot negocia conditii mai avantajoase sau celputin egale cu dispozitiile prevazute in contractul colectiv. Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca”, afirma Cristina Masters.

Lucrurile stau putin diferit insa in cadrul societatilor pe actiuni, deoarece membrii consiliul de administratie si directorii, nu pot fi incadrati prin contract de munca. “Prin urmare, acestor persoane nu li se aplica legislatia muncii, inclusiv contractele colective de munca indiferent de nivel”, spune avocatul care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Sumele compensatorii pe care le primesc angajatii in cazul in care sunt disponibilizati ar trebui analizat serios de catre salariati, in conditiile in care rata somajului la nivel national continua sa creasca de la luna la luna. Astfel, rata somajului a avansat in mai la 5,8%, cu 0,1% puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la peste 525.000 de someri.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri