Mai multi investitori italieni si-au manifestat intentia de a investi puternic pe piata locala, in domenii ca infrastructura si energie, afirma Mario Iaccarino, directorul general al Institutului Italian de Comert Exterior (ICE).
“Sunt semnale ca firme italiene importante vor investi in energia si infrastructura din Romania, in urmatoarea perioada. Agricultura reprezinta, de asemenea, o zona de interes pentru investitorii italieni, datorita fondurile structurale pe care le poate accesa Romania de la Uniunea Europeana", spune Mario Iaccarino, fara a oferi mai multe detalii despre potentialii investitori.

Recent, Iaccarino declara ca reteaua italiana de retail Conad este interesata sa deschida un supermarket in Bucuresti. “Nu se pune problema ca cei de la Conad sa vina in Romania, cel putin nu acum, deoarece retailul nu traverseaza o perioada foarte buna. Practic, ei si-au manifestat intentia, fara a lua insa vreo masura concreta”, explica Iaccarino.

In Romania sunt 27.000 de firme italiene, din care 18.000 sunt active. Asiguratorul Generali, producatorul de anvelope Pirelli sau Enel, cel mai mare jucator privat de pe piata locala a energiei electrice, sunt cateva dintre numele sonore de companii italiene prezente in Romania. Enel este unul dintre cei mai mari angajatori de pe piata locala, avand peste 5.000 de angajati.

Salariul minim al romanilor angajati in companiile italiene de pe piata locala ajung la 250 de euro net, potrivit lui Iaccarino, in vreme ce romanii care lucreaza in Italia castiga de patru ori mai mult. “Romanii din Italia lucreaza in mare parte in constructii, agricultura si in HoReCa. Din experienta mea, salariul minim pentru romanii din Italia este de 1.000-1.200 de euro net, in functie de sectorul in care activeaza”, spune directorul ICE. El adauga ca, din date neoficiale, in Italia lucreaza aproximativ un milion de romani.

In Italia sunt aproximativ 15.000 de firme romanesti, majoritate microintreprinderi. “Romanii care si-au deschis o afacere in Italia au investit in constructii, servicii si industria alimentara. Afacerile lor nu au fost afectate de criza financiara, din cauza ca sunt foarte competitivi in ceea ce fac, depasindu-i pe italieni”, subliniaza Iaccarino.

Singura prezenta notabila a unei companii romanesti in Italia este cea a Jolidon, care in 2008 a achizitionat Lilly Italia, dupa ce in 2007 cumparase o alta companie italiana, Emmeci. Ambele firme achizitionate de Jolidon activeaza in industria usoara.

Criza financiara nu a afectat serios activitatea firmelor italiene prezente pe piata locala, iar cele care au intampinat anumite probleme au implementat o politica de reducere a costurilor. ”In incercarea de a-si pastra businessul de aici, multe si-au redus costurile de functionare fie prin comprimarea salariilor, fie prin anumite ajustari de personal”, afirma Iaccarino.

Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Italia s-a cifrat anul trecut la 11,56 miliarde de euro, anul trecut. “Anul acesta nu cred ca vom mai atinge valoarea din 2008, date fiind conditiile actuale din piata. Din datele pe care le avem, schimburile comerciale dintre Romania si Italia au scazut cu 34% in primele doua luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008. Cu siguranta ca lucrurile isi vor mai reveni, dar nu se va atinge valoarea de anul trecut”, afirma Iaccarino.

De asemenea, nici valoarea investitiilor italiene straine directe, de circa 800 de milioane de euro anul trecut, nu se va repeta in 2009. “Este greu sa se atinga suma din 2008, chiar daca vor mai fi investitii. Ceea ce se intampla cu investitiile italiene din Romania este un fenomen vizibil la nivelul Europei, din cauza situatiei economice actuale”, mai spune directorul general al ICE.

ICE opereaza in Romania din 1969 si ofera asistenta firmelor din Italia care doresc demararea sau extinderea unei activitati pe piata locala. Proiectele desfasurate de ICE sunt finantate preponderent din fonduri publice acordate de catre Ministerul italian al Dezvoltarii Economice.




















Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri