Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat la Realitatea FM ca firma Marine Resources Exploration International SRL, careia i s-au concesionat anul trecut 9.000 de km patrati in Marea Neagra, are cateva zeci de angajati si ca investitiile in Marea Neagra presupun riscuri si costuri.
"Firma din Romania are cateva zeci de angajati si lucreaza cu foarte multi subcontractori. Pana acum, au fost organizate sase expeditii de cercetare cu vase specializate si au fost prelevate mii de probe care apoi au fost analizate in diverse universitati si institute de cercetare din lume, iar firma apartine Rompetrol Holding – a nu se face confuzia cu The Rompetrol Group - este o firma 100% detinuta de mine si care are o statura financiara cu foarte multe zerouri. Peste doua miliarde de dolari", a declarat Dinu Patriciu, la postul de radio Realitatea FM.
El a mai spus ca licenta este perfect publica si ca a fost castigata intr-o licitatie.

"Exista un potential din punct de vedere al energiei alternative, insa fiind inca in explorare nu putem sa vorbim despre beneficii, as putea vorbi cel mult despre riscuri si costuri. Pana acum, am cheltuit in ultimul an peste 20 milioane de dolari, iar la acest proiect lucreaza sute de oameni din institute de cercetare, institute tehnologice. Deocamdata trebuie sa aflam daca acest proiect este viabil economic. Pana atunci, nu se poate face o estimare cantitativa a resurselor si nu putem stabili viabilitatea proiectului", a precizat Patriciu.

Omul de afaceri este de altfel convins ca exista aceste resurse, dar ca ele nu pot fi cuantificate. "Probabil va mai dura intre doi si trei ani. Nu este vorba de o pierdere, ci de o investitie care, ca orice investitie, inseamna un risc dar si un potential castig. Deocamdata, alaturi si de alti investitori, nu in acest proiect, in altele, sigur ca cercetam un potential", a adaugat acesta.

Potrivit lui Patriciu, intotdeauna in domeniul energetic se porneste prin a cerceta si explora.

"Sapropelul este un sediment marin bogat in material organic. Pana in prezent, s-a considerat ca aceasta resursa este inaccesibila sau extrem de greu accesibila, abordarea ei necesitand tehnologii miniere de mare adancime. Tin sa mentionez faptul ca noi nu am investit in vederea identificarii de resurse cum ar fi petrolul, gazele naturale, hidrogenul sulfurat, hidratii de metan sau alte forme de hidrocarburi asa cum s-a afirmat. Activitatile de explorare fiind inca in curs de desfasurare pot formula inca concluzii in acest stadiu. Obiectul de studiu, conform licentei detinute, il reprezinta substanta aceasta numita sapropel. E o substanta care contine materii organice si ar putea avea un potential de a fi dezvoltata intr-o varietate de produse, inclusiv intr-o forma de energie alternativa, fara a se limita insa la aceasta", a adaugat Dinu Patriciu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri