Producatorul de caramizi Cemacon Zalau va aloca suma de 27 de milioane de euro pentru o noua linie de productie, care se va termina in 2010, prima transa a investitiei, de 4,5 milioane de euro, fiind finalizata in primul trimestru al acestui an, au declarat reprezentantii companiei.

"In primele trei luni ale acestui an a fost investita suma de 4,5 milioane de euro, din cele 18 milioane de euro alocate investitiei in 2009, pentru linia noua de productie de blocuri ceramice. Linia va fi finalizata in cursul anului viitor, valoarea totala a investitiei pentru aceasta fiind de 27 milioane de euro", a declarat, citat de NewsIn, directorul de vanzari si calitate al Cemacon Zalau, Butka Coloman.

Potrivit reprezentantului companiei, linia care va fi finalizata anul viitor va avea o capacitate de productie de 750 de tone pe zi, iar transa de 18 milioane de euro alocata lucarilor pentru linia de productie este singura investitie planificata in acest an.

Suma totala a investitiilor Cemacon Zalau a fost, anul trecut, de circa 5,6 milioane euro, cheltuita pentru inaugurarea unei linii de preparare a materiilor prime. In plus, capacitatea de productie aferenta anului 2008 a fost de 245.000 metri cubi pe an si a fost destinata exclusiv pietei interne.

De asemenea, Butka Coloman a adaugat ca, in primele trei trimestre ale anului trecut, cererea de caramida a depasit capacitatea de productie a companiei, in timp ce in ultimul trimestru al lui 2008 cererea a scazut, fiind de aproximativ 90% din capacitatea de productie. El a mai spus ca, din cauza contextului economic actual, producatorul a inchis una dintre liniile de productie ale fabricii.

"Efectele crizei financiare s-au resimtit si la nivelul companiei noastre, din aceasta cauza am fost nevoiti sa inchidem o linie veche cu o capacitate de productie de 100.000 mc/an. De asemenea, estimam o scadere a pretului mediu al unui metru cub de caramida in trimestrul al II-lea al acestui an cu pana la 4%", a mai spus Coloman.

Directorul de vanzari al Cemacon Zalau a mentionat ca pretul mediu pentru metrul cub de caramida a crescut in primul trimestru al anului curent cu 6,8% fata de perioada similara a anului trecut.

Producatorul de caramizi Cemacon Zalau (CEON) a obtinut in primul trimestru din 2009 un profit net de 550.000 lei, in scadere cu 65% fata de castigurile din perioada similara a anului trecut, in contextul comprimarii cifrei de afaceri cu 52%. Cifra de afaceri inregistrata de producatorul de caramida in primele trei luni ale acestui an a fost de 5,96 milioane lei (1,4 milioane euro), in scadere cu 52%, dupa ce in primele trei luni din 2008 cifra de afaceri se ridicase la 12,48 milioane lei.

Compania are ca domeniu de activitate fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii din argila arsa, iar actionarul principal al societatii este Broker Cluj (BRK), cu o participatie de 12,8%. Cemacon Zalau are in prezent aproximativ 160 de angajati, numar care nu va fi modificat in acest an.

Fabrica de la Zalau a fost infiintata in 1969 sub denumirea Intreprinderea de Produse Ceramice, avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea de ceramice pentru constructii, iar in 1991 a devenit societate pe actiuni, sub denumirea Cemacon Zalau. Producatorul de ceramice a devenit din anul 1999 o societate cu capital integral privat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Afacerile Cemacon, crestere cu 30% la noua luni: ce urmeaza