Daca actionarii vor aproba masura, Oltchim va contracta creditul pe sase ani, cu o perioada de gratie de un an, pentru finantarea activitatii de petrochimie de la Petrom, precum si pentru revizia si repornirea acesteia.

Totodata, actionarii Oltchim vor discuta cererea pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro, de la Eximbank. De asemenea, reprezentantii societatii ar urma sa semneze un angajament potrivit caruia Oltchim nu se va dizolva pe toata perioada garantiei fara acceptul prealabil al Eximbank, portivit Wall-Street.

De la inceputul saptamanii, conducerea combinatul a trimis in somaj tehnic o parte dintre angajati, pentru reducerea cheltuielilor, in contextul in care compania nu are, in prezent, bani pentru achizitionarea de materii prime.

In momentul de fata, activitatea Oltchim este redusa la 40% din capacitatea de productie, in conditiile in care o parte dintre instalatii sunt oprite din cauza lipsei materiilor prime de baza, etilena si propilena.

Astfel, conducerea companiei a hotarat sa trimita in somaj tehnic salariatii din instalatiile oprite partial sau total, dar si din cadrul serviciilor functionale, proportional cu activitatea de productie.

"In functie de conditiile economico-financiare se va analiza lunar posibilitatea incetarii sau prelungirii acestei masuri, precum si numarul angajatilor carora li se va suspenda contractul de munca", spuneau anterior reprezentantii companiei.

La inceputul lunii, Executivul a adoptat un memorandum privind obtinerea acordului Comisiei Europene pentru acordarea unei garantii guvernamentale de 49 milioane euro pentru Oltchim, pentru salvarea companiei si gasirea de solutii pentru continuarea activitatii.

La sfarsitul lunii trecute, aproximativ 2.000 de salariati ai combinatului au protestat reclamand neacordarea garantiilor de stat promise.

"Presedintele Traian Basescu, ministrul de Finante si (cel n.r.) al Economiei au promis, pe rand, ca nu ne vom pierde locurile de munca si vom obtine, cu acordul UE, un credit garantat de stat de 100 milioane euro. Prin aceste actiuni de protest ii atentionam ca a venit vremea sa se tina de cuvant", declara Mihai Diculoiu, liderul sindicalistilor de la Oltchim.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 28,1 milioane lei in primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decat cele din intervalul echivalent al anului trecut, care se cifrau la 3,64 milioane lei.

Afacerile companiei s-au redus cu 39% in intervalul ianuarie-martie 2009, la 284,6 milioane lei (66,8 milioane euro), comparativ cu nivelul afisat in primele trei luni ale anului trecut, de 467,48 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2009, combinatul estimeaza ca va avea pierderi de 151,79 milioane lei in acest an, ca urmare a comprimarii cifrei de afaceri cu 10%. Anul trecut, Oltchim a raportat pierderi de 234 milioane lei (63,59 milioane euro).

Compania are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat in 343,02 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului Oltchim, Ministerul Economiei detine 54,79% din capital, iar grupul german PCC SE controleaza peste 12,15%.

Oltchim are o valoare de piata de 101,19 milioane lei (23,9 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,295 lei/actiune, stabilita in sedinta de marti a Bursei. Titlurile Oltchim se tranzactioneaza la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul OLT.