Unitatile care nu mai primesc produse medicale sunt spitalele judetene din Botosani, Iasi, Timisoara, Craiova si Mures, potrivit NewsIn.

"Pentru cel putin o luna nu vom relua livrarile catre aceste unitati si vom astepta rezultatele auditului financiar demarat de Ministerul Sanatatii", a declarat Grecu, dupa consultarile de la Minister.

Sumele datorate catre furnizori depasesc valoarea de 85 de milioane de euro, datoriile fiind acumulate din 2006.

La randul lor, si peste 20 de distribuitori de medicamente au sistat livrarile catre mai multe spitale din tara, avand in vedere datoriile de peste 1 miliard de lei pe care unitatile sanitare le au catre companiile distribuitoare de medicamente.

Consultari intre reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si reprezentantii Ministerului Sanatatii au loc in prezent la sediul ministerului.

Ministrul Santatii, Ion Bazac, a precizat, saptamana trecuta, ca nu va achita datoriile pe care le au spitalele la furnizorii de produse sanitare si catre distribuitorii de medicamente, intrucat aceste restante sunt acumulate in anii anteriori, majoritatea in afara bugetului aprobat.

"In cazul a 47 de spitale, obligatiile financiare proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate, deci cu incalcarea prevederilor Legii finantelor publice nr. 500/2002. Printre acestea figureaza Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara", a precizat Bazac.

Echipe mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor incepe, saptamana viitoare, controale la peste 40 de spitale care inregistreaza restante acumulate in afara bugetului aprobat.

De asemenea, din 5 iulie, toate unitatile sanitare vor fi obligate sa afiseze pe portalul www. e-sanatate.ro toate cheltuielile publice, precum si executia bugetara.