Producatorii din industria alcoolului si tutunului considera ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, este depasit de realitate atunci cand spune ca este necesara introducerea unei taxe de viciu, fara a lua in calcul si impactul pe care il va avea o astfel de masura. Amintim ca Nicolaescu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca pe tigari, bauturi alcoolice si cazinouri se va pune o taxa in vederea obtinerii unor resurse bugetare de circa 200 milioane de euro pe an, bani care vor suplimenta fondul national de sanatate. Asa cum le-a gandit Nicolaescu, taxele nu sunt deloc mici: un euro pe pachetul de tigari si de la 0,5 euro pana la 2,5 euro pe sticla de bautura alcoolica, in functie de cantitate.

Faptul ca aceste noi taxe au fost anuntate de ministrul sanatatii a starnit si mai mult indignarea producatorilor din domeniu. "Fiecare ministru se trezeste sa declare ce vrea. Mi se pare un lucru neserios ca fiecare membru al Guvernului sa vina cu niste idei care se bat cap in cap. Ministrul finantelor spune ca trebuie sa creasca pretul minim la tigarete, dar nu stie cum. Apoi, vine premierul care anunta ca va creste acciza, dar nu stie cum si acum apare ministrul sanatatii care anunta o taxa fara sa cunoasca implicatiile acesteia", ne-a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director la JTI Romania. La randul sau, presedintele asociatiei patronale GARANT, Romulus Dascalu, ne-a spus ca i se pare anormal ca "orice ministru poate sa stabileasca o taxa care nu exista nicaieri in lume".


Tuica la negru va fi la mare cautare

Noile taxe vor duce la scumpirea puternica a produselor din tutun si alcoolice, lucru recunoscut cu seninatate si de Eugen Nicolaescu. Un pachet de tigari va costa cu peste 35.000 lei mai mult decat in prezent, la fel si sticlele de bauturi alcoolice. "Este o mare, mare greseala, pentru ca se vor scumpi aiurea. Nu vor mai incasa nimic la buget, deci nu vor avea cu ce sa suplimenteze fondul de sanatate. In loc sa creasca incasarile, va creste si mai mult evaziunea fiscala. Practic, Nicolaescu ii trimite pe consumatori la tara, sa cumpere tuica la negru", a precizat Romulus Dascalu, contrazicandu-l astfel pe ministrul sanatatii care este convins ca se vor aduna bani pentru investitii in sanatate.

Presedintele Garant a dat ca exemplu ultima majorare de accize care a avut ca efect restrangerea productiei si consolidarea economiei subterane. La 1 aprilie, acciza a crescut cu 66%, de la 280 euro/hectolitru la 465 euro, pretul bauturilor alcoolice majorandu-se cu 35%. Astfel, daca in 2004 productia fiscalizata de alcool pur a fost de circa 700.000 hectolitri, pentru 2005, Garant estimeaza o scadere a acesteia la 350.000400.000 hectolitri.


Scumpiri europene, la salarii romanesti

"Care este problema, exista tari europene unde costa cinci euro pachetul de tigari. Si noi va trebui sa ne aliniem acestor preturi", a spus Nicolaescu referindu-se la scumpirea tigarilor. Ca raspuns la aceasta declaratie, Gilda Lazar tina sa-i aminteasca ministrului sanatatii ca in tarile Uniunii Europene venitul mediu este de 20.000 euro pe an, iar in Romania de 2.000 euro. Gilda Lazar a mai afirmat ca spre deosebire de Romania, alte state au inceput sa ia masuri in vederea reducerii contrabandei. "Ungaria a decis sa nu mai majoreze acciza, deoarece nivelul contrabandei a ajuns la 45%. La fel si Lituania, unde evaziunea este de 5%, cere o derogare pentru majorarea accizelor. Si Bulgaria vrea sa reduca acciza. In Romania, din aprilie, cand a crescut acciza, contrabanda a crescut cu 10%. Este plina piata de Plugaru si Doina, tigari aduse din Ucraina, unde sunt de trei ori mai ieftine", a precizat Gilda Lazar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri