Economia locala va cunoaste inca un an de recesiune, dupa care ar trebui sa urmeze o perioada de crestere usoara, apreciaza Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim.
“Daca m-as intalni cu premierul Boc, l-as intreba ce se intampla cu infrastructura, pentru ca pana acum nu am vazut nicio investitie importanta in aceasta directie. In afara de a investi puternic in infrastructura, guvernul nu poate face mai mult pentru redresarea economiei. Asa cum le spun propriilor angajati, cred ca Romania va mai traversa inca 12 luni de recesiune, iar apoi vom asista la o revenire usoara a economiei”, spune Wirth.
El mentioneaza ca desi autoritatile au facut anumite demersuri in directia inceperii anumitor investitii in infrastructura, proiectele de anvergura intarzie sa apara.

“Autoritatile nu trebuie doar sa semneze anumite contracte, ci si sa dea startul proiectelor”, afirma Wirth. O scadere cu 7-8% a economiei locale in acest an nu pare o varianta ireala. “Nu am fost surprins cand am auzit ca cei de la FMI ar putea lua in calcul un astfel de scenariu economic pentru 2009. Noi, oamenii de afaceri, suntem la fel de conectati la business ca si in 2007, de exemplu, cand am traversat o perioada de crestere”, subliniaza directorul general al Holcim Romania.

Un declin accentuat al economiei locale s-ar reflecta si in scaderea sectorului constructiilor, care oricum a avut de suferit de pe urma crizei financiare. Blocarea proiectelor rezidentiale si comerciale, precum si lipsa finantarilor au dus la o scadere a pietei de ciment cu 25% in primele sase luni ale lui 2008.

“Ma astept ca piata de ciment sa scada cu 20-30% in acest an, pe fondul descresterii sectorului constructiilor. Daca vor fi pornite proiecte importante de infrastructura, este foarte probabil ca declinul sa fie mai redus”, spune Wirth.

Reprezentantul Holcim a declarat ca sunt binevenite toate programele guvernamentale de sprijinire a sectorului constructiilor, cum ar fi "Prima casa" si reabilitarea termica a cladirilor, precizand ca in conditiile in care nu vor fi bani pentru investitii sau pentru proiectele de infrastructura scaderea pietei constructiilor ar putea fi mai accentuata.

Vanzarile de ciment ale Holcim Romania au inregistrat o scadere de circa 20% in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2008.

“Estimez ca cifra de afaceri pe care o vom atinge in 2009 ar putea fi cu 20% mai mica decat cea de anul trecut. Totul depinde insa de evolutia vanzarilor din a doua parte a anului”, spune Wirth.

Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 372 de milioane de euro in 2008, ceea ce ar insemna ca o scadere cu 20% a vanzarilor ar duce businessul la o valoare de 297,6 milioane de euro. In primavara, oficialul Holcim Romania estima ca, in varianta cea mai pesimista, afacerilor vor scadea cu 20-25% in 2009, in vreme ce un scenariu optimist ar fi mentinerea cifrei de afaceri la nivelul anului trecut.

Vanzarile Holcim Romania au scazut cu 32% in primul trimestru, comparativ cu T1 2008.

In incercarea de a face fata declinului pietei cimentului, subsidiara locala a grupului elvetian duce de la inceputul anului o politica de reducere a costurilor. “Intr-o asemenea perioada (de recesiune – n.red.) trebuie sa incerci pe cat posibil sa reduci nivelul costurilor fixe si asta am incercat sa facem si noi. De asemenea, am incercat sa restructuram anumite pozitii, pentru a creste eficienta”, precizeaza Wirth.

Procesul de reducere a costurilor din cadrul Holcim Romania a generat o scadere a numarului de angajati, de la 1.450 de salariati la sfarsitul anului trecut, pana la 1.300, in prezent. “Doar 15 oameni au fost concediati efectiv”, mentioneaza Wirth.

Compania isi propune sa investeasca 33 de milioane de euro in 2009, din care 25 de milioane de euro vor fi destinate unitatii de productie de la Campulung, una din cele trei fabrici pe care elvetieni le detin pe piata locala. Investitiile companiei au totalizat 133 milioane de euro anul trecut, cu 7 milioane de euro mai mult decat in 2007.

Holcim Romania a investit in ultimii ani 20 de milioane de euro in doua capacitati de prelucrare a deseurilor la fabricile de ciment de la Campulung si Alesd, prin intermediul Ecovalor, companie specializata in prelucrarea deseurilor, detinuta intergral de Holcim Romania. “Anul acesta am investit 12 milioane de euro intr-o noua capacitate de prelucrare a deseurilor. Suma nu este inclusa in bugetul de investitii de 33 de milioane de euro prevazut pentru 2009. Investitia s-a facut practic prin majorarea capitalului social al Ecovalor”, afirma Wirth.

Ecovalor a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 9 milioane euro si estimeaza o crestere a afacerilor de 20% in 2009.

Alaturi de Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), Holcim controleaza piata locala de ciment.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri