Fondul Proprietatea detine actiuni CEZ in valoare de 211 mil. euro

Fondul Proprietatea ar putea obtine 211 milioane euro din vanzarea participatiilor la cele trei societati din grupul CEZ, potrivit evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers, banii obtinuti urmand sa fie utilizati pentru investitii, dupa ce Franklin Templeton isi va intra in drepturi.
"Cei de la CEZ ne-au anuntat ca vor sa cumpere atat actiunile pe care le detine Electrica, cat si cele pe care le are Fondul Proprietatea la cele trei filiale. In prezent, avocatii nostri analizeaza constrangerile legale si modul in care s-ar putea face vanzarea, urmand ca ulterior actionari Fondului sa ia o decizie in acest sens in AGA", a spus Daniela Lulache (foto), presedintele directoratului FP.

Potrivit evaluarii auditorului, participatia Fondului la CEZ Distributie are o valoare de 192 milioane euro, cea de la CEZ Vanzare este de 18,4 milioane euro, iar in cazul CEZ Servicii detinerea este estimata la 1,1 milioane euro, anunta NewsIn.

Actionarii Fondului Proprietatea vor decide, in 27 iulie, in legatura cu eventuala vanzare, "impreuna sau separat", a participatiilor detinute la cele trei companii controlate de grupul energetic ceh CEZ pe piata romaneasca, in urma suplimentarii ordinii de zi a AGA.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA. Grupul ceh CEZ a.s. detine 51% din CEZ Distributie, 51% din CEZ Vanzare si 51% din CEZ Servicii.

La toate cele trei companii controlate de CEZ mai este actionar, pe langa grupul cehesc si Fondul Proprietatea, compania Electrica SA, cu detineri de 19% din CEZ Distributie, 19% din CEZ Vanzare si 37% din CEZ Servicii.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri