“Criza a saturat piata de hale si structuri metalice. Daca pana anul trecut companiile faceau investitii semnificative in majorarea capacitatilor de productie si in spatii de depozitare, in prezent, pe fondul scaderii cererii, in toate domeniile, companiile nu mai investesc in aceste directii decat daca este absolut necesar. Prin urmare, piata de profil ar putea inregistra o scadere de 40-50% in 2009, comparativ cu valoarea de anul trecut”, spune Istvan Balog (foto), business unit manager Lindab Romania, care activeaza in domeniul materialelor de constructie.

O scadere cu 50% ar duce piata de hale si structuri metalice la 125-150 milioane de euro in acest an.

Potrivit datelor detinute de reprezentantii Astron Building Systems, piata de profil din zona Europei Centrale si de Est a fost mult mai afectata de criza financiara, decat cea vestica.

“La nivelul Europei Centrale si de Est, piata a scazut cu 40-50% in primele sase luni, din cauza lipsei de lichiditati, in principal, dar si pentru ca dupa o perioada de cresteri succesive era normal sa urmeze un declin de aceeasi intensitate. Nici piata romaneasca nu a fost ocolita de scadere”, mentioneaza Balog.

Grupul suedez a inregistrat afaceri de 63 milioane de euro anul trecut pe piata locala, in scadere cu 3,7 milioane de euro fata de 2007. Circa o treime din afacerile Lindab in Romania, respectiv 21 de milioane de euro, s-a datorat vanzarilor Astron Building Systems.

“Ma astept ca ponderea vanzarilor Astron in totalul vanzarilor grupului sa fie mai redusa anul acesta”, mentioneaza Istvan.

Doua treimi din vanzarile Lindab-Astron pe piata locala s-au datorat anul trecut clientilor mici si mijlocii, cei care au fost loviti cel mai tare de efectele crizei financiare. Contractele incheiate cu companiile locale sau multinationale au adus o treime din vanzarile Lindab-Astron.

Astron Building Systems a initiat, incepand cu 2006, un sistem de franciza prin intermediul caruia orice antreprenor dispus sa investeasca 20.000-30.000 de euro poate comercializa hale metalice. Costul anual al francizei se ridica la 4.000 de euro.

“In prezent, avem noua parteneri platitori de francize. Ei genereaza 60-65% din vanzarile anuale realizate de Astron Building Systems, iar restul provine din comercializarea directa de catre Lindab a halelor si structurilor metalice”, afirma Balog. El mentioneaza ca strategia viitoare a Astron vizeaza extinderea retelei de parteneri in sistem de franciza.

Piata de structuri si hale metalice ar putea fi revigorata de investitiile in infrastructura anuntate de autoritatile de la Bucuresti. De asemenea, acordarea de subventii agricultorilor pentru achizitionarea de depozite pentru cereale ar fi un alt factor care ar duce la relansarea pietei de profil.

“Programe de genul «Prima Casa» ajuta indirect firmele prezente in domeniul nostru de activitate. De asemenea, investitiile in infrastructura ar trebui completate de finantari pentru agricultura. O solutie ar fi si fondurile europene, care insa necesita foarte mult timp pana cand pot fi accesate, din cauza birocratiei. Cert este ca daca autoritatile se angajeaza sa faca 300 de kilometri de autostrada, atunci sa-si respecte promisiunile”, spune si Beby Pavel, district manager Lindab Romania.

In conditiile in care autoritatile se vor implica activ in sustinerea economiei, piata de hale si structuri metalice isi va reveni, insa nu mai devreme de sfarsitul anului viitor sau inceputul lui 2011, apreciaza reprezentantii Lindab Romania.

Cei mai importanti competitori ai Lindab in Romania sunt ArceloMittal Construction (AMC) Romania si Ruukki Romania.