Piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, iar indicii cifrei de afaceri pentru acest segment s-au diminuat cu 28%, in special din cauza cresterii pretului la producator, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR).
"Pretul producatorilor a crescut din cauza faptului ca s-a diminuat volumul de productie. Ceea ce arata cifrele de afaceri este ca producatorii au consimtit sa isi reduca din profit ca sa isi poata sustine prezenta in piata. De asemenea, problemele producatorilor sunt legate si de marirea termenelor de plata la distribuitori si de reducerea costurilor pentru partea de forta de munca", a declarat Georgescu, citat de NewsIn.

El a precizat ca in primele patru luni ale acestui an, in industria materialelor de constructii, a scazut numarul de angajati cu 10% fata de luna decembrie a anului trecut, pana la aproximativ 40.000 de oameni cat activau in luna aprilie in domeniu. Spre deosebire de acest segment, pentru piata constructiilor numarul de angajati s-a diminuat doar cu 6%, pana la 381.000 de persoane.

Piata materialelor de constructii din Romania a avut, in 2008, o valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, in scadere cu 10% fata de anul anterior.

Claudiu Georgescu a mai mentionat ca scaderea din industria materialelor de constructii a fost cauzata de blocajul din piata imobiliara si de intarzierea lansarii proiectelor de infrastructura, dar ca problemele vor aparea mai acut in lunile septembrie -octombrie ale acestui an, daca nu se iau masuri sustinute pentru relansare.

"Blocajul, care a fost la partea de vanzare Statistica, arata ca, pentru primele patru luni, indicele lucrarilor din constructii a fost de 103% si s-a mentinut si pentru luna mai, deoarece in aceasta perioada au fost terminate cladirile incepute anul trecut. Nu s-au inceput lucrari pentru cladiri noi, asta se va resimti din toamna. Septembrie si octombrie vor fi niste luni cu probleme, insa totul depinde de sistemul bancar", de modul cum executivul va deternina delocarea creditarii, a mai spus presedintele APMCR.

In plus, Georgescu a precizat ca cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de constructii au fost cel de ciment, corpurile de zidarie, tamplaria termoizolanta si intr-o masura mai mica partea de finisaje si de acoperisuri, deoarece au fost terminate lucrarile din anul anterior.

Conform unor firme din domeniu, piata materialelor de constructii s-a redus in general, a scazut cu 30% de la inceputul anului.

De asemenea, potrivit lui Claudiu Georgescu, au scazut preturile de la producatori catre distribuitori cu 5%-7%, insa producatorii nu vor mai putea sa coboare preturile in perioada urmatoare.

In ceea ce priveste evolutia sectorului de materiale de constructii pe perioada crizei, Claudiu Georgescu este de parere ca ar trebui gandita o strategie pe termen lung pentru iesirea din actuala situatia economica, o strategie sustenabila care sa ofere printre altele facilitati investitorilor straini ce ar trebui stimulati sa investeasca pe termen mediu sau lung.

"In ceea ce priveste numarul companiilor de pe piata materialelor de constructii, la nivelul marilor producatori este exemplul cunoscut al producatorul Wienerberger care a inchis temporar doua fabrici, insa cazuri de faliment nu avem inca. S-ar putea ca din toamna sa existe falimente in randul producatorilor mici, prin producatori mici intelegand mai ales producatori locali", a mai spus Georgescu.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, Claudiu Georgescu, a mai precizat ca piata materialelor de constructii a reprezentat anul trecut jumatate din industria constructiilor, inregistrand o valoare de circa sase miliarde de euro pentru partea de productie interna si 2,2 miliarde de euro pentru importuri.

Totodata, acesta a mentionat ca pe piata materialelor de constructii activeaza aproximativ 1.200 de companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri