Ultimii 400 de angajati ai uzinei pentru reparat vagoane din Rosiori de Vede, SC Rova SA, vor fi disponibilizati incepand din luna august, transmite NewsIn.

Desi initial s-a crezut ca notificarea de intentie de disponibilizare va fi inaintata la AJOFM Prahova, pentru ca firma are birourile la Ploiesti, liderul Sindicatului Liber Rova, Adrian Ilie a declarat ca aceasta a fost transmisa la Bucuresti, pentru ca, de fapt, aici ar fi sediul societatii. De asemenea, acesta a declarat ca notificarea este asteptata si la Rosiorii de Vede unde nu ajunsese ieri, pana la terminarea programului de lucru.

“Dupa discutiile pe care le-am purtat cu reprezentantii patronatului vineri, la Ploiesti, asteptam sa ni se transmita notificarea de disponibilizare. Am inteles ca astazi (marti, n.r.) au depus-o la Bucuresti, pentru ca, de fapt, sediul social este acolo. Dupa scurgerea celor 45 de zile aferente procedurilor legale, de la data notificarii, adica la finalul lunii august, se vor pune lacatele pe Rova si cei 400 de oameni vor ramane fara loc de munca", a declarat Adrian Ilie.

Potrivit liderului sindical, salariatii vor sa iasa in strada in semn de protest fata de disponibilizarea colectiva, dar si pentru ca nu le-au fost virate la bugetul statului contributiile sociale retinute din salarii si, din aceasta cauza, sunt in pericolul de a nu beneficia de indemnizatia de somaj.

De asemenea, ei spun ca veniturile salariale din ultimele luni le-au fost serios dijmuite si li s-au acordat cu foarte mari intarzieri. Mai precis, conform declaratiilor lor, au fost trimisi in somaj tehnic, cu 75% din salariu ,dar numai pentru o parte din luna, pentru ca timp de sase zile, fiecare a fost trimis in concediu fara salariu. Marti era chiar ziua in care li se promisese ca isi vor primi drepturile salariale pe luna iunie, dar oamenii erau neincrezatori ca se va intampla acest lucru.

Potrivit liderului Sindicatului Liber Rova, Ilie Adrian, Inspectoratul Teritorial de Munca a facut un control in legatura cu aceasta stare de fapt, dar, ca inca nu au la cunostinta daca acesta s-a finalizat si care sunt concluziile. Salariatii s-au aratat neincrezatori in efectele controlului pentru ca, sustin ei, cei care au dat declaratii au mintit in legatura cu concediile fara salariu.

“Au venit, au vorbit cu maistrii care n-au recunoscut, si-au strans mana si au plecat. Vrem sa stim si noi numele celor care au semnat declaratiile ca nu am avut concedii fara plata”, au sustinut, marti, salariatii stransi in fata portii uzinei de vagoane.

Emil Ciobanu, directorul ITM Teleorman, a confirmat ca este in derulare un control la Rova in legatura cu cele reclamate, dar si faptul ca din declaratiile date inspectorilor ITM nu reiese ca s-au acordat concedii fara salarii. De asemenea, potrivit acestuia, s-au mai constatat si alte nereguli care vor fi penalizate conform legii la incheierea controlului.

Desi liderul de sindicat spune ca asteapta inca o discutie pe fata cu patronatul caruia i-a comunicat ca este dispus s-o poarte la orice ora din zi sau din noapte si ca pana atunci nu va organiza niciun protest, oamenii spun ca nu mai au rabdare si ca le-a ajuns cutitul la os.

Marti, acestia s-au strans in fata pavilionului central al firmei si au hotarat sa iasa in strada si sa protesteze in mod pasnic. Este posibil ca astazi, in jurul pranzului, sa se stranga in fata primariei orasului, sperand ca, in felul acesta, institutiile statului sa se sesizeze si sa-l oblige pe patron sa le acorde toate drepturile legale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »