CEN Turceni ia un credit de 170 mil. euro de la BERD

Complexul Energetic Turceni si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vor semna astazi pentru un imprumut de 170 milioane euro, ce va fi folosit la lucrarile de modernizare ale grupului 6, a declarat, citat de NewsIn, presedintele comisiei de negociere, Ionel Mantog.
Procesul de obtinere a finantarii pentru modernizarea grupurilor energetice 3 si 6 de la termocentrala Turceni au inceput in 2006 si a fost tergiversat pana la finalul anului 2008.

Negocerile cu BERD au fost reluate in februarie 2009, pentru finantarea unui singur grup, intrucat analiza pietei financiare arata ca nu se va putea obtine un imprumut la valoarea finantarii ambelor grupuri. Astfel, imprumutul contractat acum este mai mic fata de cel pentru care s-a inceput negocierea in 2006.

Reprezentantii companiei spun ca, pe viitor, vor contracta alte credite, necesare atat pentru modernizarea grupului 3, cat si pentru investitii in minerit.

Complexul Energetic (CE) Turceni acopera peste 11% din energia consumata in sistem. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei.

CE Turceni include Termocentrala Turceni, care are o putere instalata 2.640 MW, Carierele Jilt Sud si Jilt Nord, puse in functiune in anul 1977, si Mina Tehomir, pusa in functiune in anul 1978.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri