Producatorul de mobila Silvarom a obtinut in primele sase luni ale anului afaceri de 11,4 milioane lei, in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a inregistrat afaceri de 13,4 milioane lei, a declarat directorul economic al companiei, Ioan Marginean.
"Deja in semestrul I al anului societatea a operat reduceri substantiale la preturile practicate, de circa 30-40%, in vederea valorificarii stocurilor existente si mentinerea activitatii de productie la nivel de plutire. Avem in continuare in vedere mentinerea acestor reduceri de pret, cu speranta ca efectele crizei financiare nu vor solicita si alte sacrificii", a spus Marginean, citat de NewsIn.

Din cifra de afaceri inregistrata in primul semestru al acestui an, mobilierul de birou are cea mai mare pondere, de circa 41,3%, in timp ce mobilierul pentru locuinte detine 41,1%, iar cel scolar restul de 17,6%.

Directorul economic al Silvarom a precizat ca aproximativ 45-48% din materiile prime folosite de companie sunt importate, din cauza lipsei de producatori autohtoni, desi in tara au existat producatori si resurse pentru sustinerea productiei de mobila.

In ceea ce priveste segmentul de export, acesta a detinut aproximativ 4,6% din cifra de afaceri aferenta semestrului I, Silvarom exportand mobila doar in Bulgaria. "Singura tara in care s-a mai exportat, dupa ce am pierdut pietele din Germania si Anglia, a ramas Bulgaria", a precizat Marginean.

Pentru anul in curs, Silvarom a alocat promovarii produselor companiei circa 0,8% din bugetul total, iar in primul semestru al anului s-a cheltuit 45% din aceasta suma pentru promotia de primavara. Anul trecut, suma alocata pentru promovarea produselor a fost reprezentata de un procent de 2% din cifra de afaceri, cheltuita in special pentru targuri si expozitii in tara si in strainatate, pentru actiuni de vanzare promotionala, pentru editarea unor cataloage si a unor pliante de prezentare. Responsabilul Silvarom declara la inceputul anului ca societatea a adoptat pentru acest an o atitudine "prudenta" in ceea ce priveste investitiile noi.

Reprezentantul Silvarom considera ca piata locala de mobilier poate avea sanse de stabilizare daca programul "Prima Casa" va lua amploarea scontata si daca productia de mobila se va structura pe mobila ceruta in piata crizei, adica simpla, functionala si ieftina.

Totodata, piata locala de mobilier are sanse de revenire, apreciaza Ioan Marginean, daca statul va redeveni consumator sau investitor in activitatea de productie din Romania prin relansarea achizitionarii de mobila pentru obiectivele de investitii din economie si in cazul in care acesta va stimula promovarea produselor fabricate in tara.

Silvarom produce mobilier de birou si de casa in trei fabrici localizate pe platforma din cartierul Giulesti din Capitala, avand in prezent un numar de 406 angajati. In plus, compania are trei magazine in Bucuresti, dintre care unul de prezentare si vanzare propriu pe platforma industriala, dar si doua magazine cu spatiu de expunere inchiriat in Bucuresti si doreste sa extinda numarul unitatilor de comercializare, insa asteapta semne de revigorare a pietei de mobila.

Compania colaboreaza pe baza de contracte de distributie cu un numar de 38 de agenti economici, localizati in 35 de judete.

Producatorul detine, potrivit propriilor estimari, circa 8% din piata de mobilier pentru casa, 17% din mobilierul pentru birouri si peste 60% din piata mobilierului scolar.

Principalii jucatori de pe piata locala de mobilier de birou sunt GreenForest, Mobexpert, Silvarom, Aici Mobilier, The Prince International, Neoset Prod Com sau Simal Exim.

Potrivit informatiilor furnizate de catre Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), valoarea productiei din sector s-a diminuat in primul trimestru al acestui an cu 16%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand pana la 378 milioane de euro. De asemenea, in primul trimestru al anului 2009 importul a scazut cu 34%, iar exportul s-a diminuat cu 18,9%, fata de primele trei luni al anului anterior.

"Consumul aparent s-a diminuat in primele trei luni din 2009 cu 20,4%, fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce numarul de personal a fost redus cu 16,6%", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny. Aceasta a mai precizat ca piata interna a absorbit in primul trimestru al anului curent cu 20,4% mai putina mobila decat in aceeasi perioada a anului 2008, din cauza crizei economico - financiare.

"Trendul sectorului a fost pana acum ascendent cu continuitate, incepand din anul 1992 pana in anul 2008. Ponderea mobilierului vandut pe piata interna provine din munca producatorilor de mobila din Romania", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny.

Potrivit APMR, pe piata locala de mobilier isi desfasoara activitatea peste 3.800 de firme, infiintate dupa anul 1990.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri